Czy w Uk mozna wyrzucic z mieszkania kobiete w ciązy?

• Autor wątku Autor wątku Sewerryna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sewerryna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mieszkam z chlopakiem na pokoju, w mieszkaniu mieszka jeszcze trzech współnokatorów, jeden z nich sprawuje obowiązki landlorda, nie mamy zadnej umowy na ten pokoj, ja jestem w 6 miesiącu ciązy. Czy w tym przypadku landrold moze nasz wyrzucic na ulice? Czy taka sytuacja moze przyśpieszyć dostanie counsilowskiego mieszkania? Dodam ze jestesmy w Uk od pół roku chlopak cały czas pracuje ja pracowalam 3 miesiace i teraz nie pracuje. Czy to nie jest za krótko na jakies benefity i na mieszkanie z counsilu? Czy to ze nie pracuje nie odbiera mi praw do nich jak i do mieszkania z counsilu?

Niestety moze. W Wielkiej Brytanii istnieje punktowy system w procesie przydzielnia mieszkan z Councilu. Polega to na tym, że im gorzyj tym lepiej. Musisz rozeznac ten system w swoim miescie, bo nie jest on jednolity dla calej WB. Fakt, że jesteś w ciąży, a twój chłopak pracuje jest bardzo istotny. Formularze zgloszeniowe znajdziesz na stronie swojego Councilu. Przy składaniu wniosku weź ze sobą: dowody tożsamości, NIN, dokument od lekarza swiadczacy, ze jestes w ciazy, payslipy od chlopaka, wydruki konta i jesli landlord was wyrzuci, dobrzy gdybys to miala na pismie. Im gorsza sytuacja tym szybciej dostaniesz mieszkanie. Nic ci to nie odbiera, gdyz jestes w ciazy, a twoj partner ma prace. (istotne tez sa jego zarobki)
Jesli chodzi o benefity mozesz ubiegac sie o Child Tax Benefit po urodzeniu, aktualnie o Council Tax Benefit, czy Housing Benefit. Mozesz sie sprawdzic na kalkulatorze do benefitow, ale najlepiej isc prosto do urzedu.
Benefity w UK – Wszystko o zasiłkach w Wielkiej Brytanii

dzieki za odpowiedz. A jesli nie mam zadnej umowy to moze tez mi nie chciec dac tego na pismie, ze mnie wyrzuca, bo tylko ustnie sie dogadalismy na ustny okres wypowiedzenia a jesli nie ma zarejestrowanej działalności to moze wlasnie nie chciec mi dac takiego wypowiedzenia ( no nie znam prawa w uk, wiem ze w Polsce sie niektorzy wlasciciele którzy nie rejestruja dzialalnosci boja sie takie rzeczy wystawiac). No i co mam robic w takiej sytuacji? Wiem ze znajomi czekali na mieszkanie z councilu ok. pół roku, no i boje sie ze nie bede miala co ze soba zrobic zanim sama uzbieramy na wynajem.

Umowa tutaj nie ma znaczenia, oni po prostu chcą zobaczyć jakiś dokument który potwierdzi twoje słowa. Napisz na kartce, że ten landlord nie wyraza zgody na wasz dalszy pobyt w mieszkaniu, a on jesli sie zgodzi to ma tylko to podpisac. Oni tak samo nie maja poswiadczenia, ze jestescie razem ze swoim chlopakiem, ale uznaja was jako partnerstwo. Znam przypadek, ze w podobnej sytuacji byla rodzina (tez bez sluby i kobieta w ciazy). Otrzymali mieszkanie w ciagu 2 tygodni. Zawsze warto probowac.

Myslalam ze skoro jestem tak krotko w Anglii i pracowalam tylko trzy miesiace to nie moge sie ubiegac o mieszkanie z councilu. Czy to nie ma nic do rzeczy? Czy trzeba sie juz dowiadywac w urzędach w danym miesicie?

Ubiegacie się jako para, nie wiem jak w innych councilach ale u mnie w mieście nie miałoby znaczenia ile które z Was mieszka w UK. Po prostu się tam udaj/zadzwoń i zapytaj.
U mnie ludzie będący w wiele lepszej sytuacji czekali 2 tygodnie ;)

A czy wystarczy ze ten współlokator podpisze bo landlorda to ja na oczy nie widzialam czy musi landlord? bo mam dwu tygodniowy okres wypowiedzenia tak na slowo sie dogadalismy, nie wiem czy on sie nie wkurzy jak powiem ze chcialabym zeby landlord cos takiego podpisal

Ten wspollokator wynajmuje ten dom, jest osoba decyzyjna ws innych wspolmieszkancow i oplaca rachunki z tego co wnioskuje. Nie ma problemu.

Sewerryna napisał:
Mieszkam z chlopakiem na pokoju, w mieszkaniu mieszka jeszcze trzech współnokatorów, jeden z nich sprawuje obowiązki landlorda, nie mamy zadnej umowy na ten pokoj, ja jestem w 6 miesiącu ciązy. Czy w tym przypadku landrold moze nasz wyrzucic na ulice? Czy taka sytuacja moze przyśpieszyć dostanie counsilowskiego mieszkania? Dodam ze jestesmy w Uk od pół roku chlopak cały czas pracuje ja pracowalam 3 miesiace i teraz nie pracuje. Czy to nie jest za krótko na jakies benefity i na mieszkanie z counsilu? Czy to ze nie pracuje nie odbiera mi praw do nich jak i do mieszkania z counsilu?

Nie ma znaczenia to czy Ty pracujesz czy nie wystarczy, ze Twoj partner pracuje.
To,ze nie macie umowy na wynajem to jest problem. Nie majac umowy nie mozecie dostac wypowiedzenia , nie majac sadowego nakazu eksmisji council moze nie zakwalifikowac Was jako bezdomnych co wydluzy cala procedure. Jezeli zakwalifikuja Was jako bezdomnych to otrzymacie tymczasowy lokal zastepczy, moze to byc w roznej formie np. pokoj wieloosobowy w hotelu, B&B, lub mieszkanie to juz zalezy od mozliwosci danego councilu. Czas oczekiwania na konkretne zakwaterowanie tez zalezy od councilu i od tego iloma wolnymi lokalami dysponuje.

Powrót