Czy warto sie odwoływać od wyroku?

• Autor wątku Autor wątku skofild
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skofild

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam taki problem.Zostałem zatrzymany przez policje jadąc samochodem pod wpływem alkoholu.Po przesłuchaniu sprawa została rozpatrzona w trybie przyspieszonym.Alkomat pokazał 2.7 promila.Prokurator zażądał 5 lat zakazu jazdy samochodem, 1/2 w zawieszeniu, 600zł na ofiary wypadków i 500zł grzywny.Obrońca z urzędu zaproponował mi pójście na ugodę prokurator zgodził sie na 4 lata zakazu i zwolnienie z kosztów sądowych reszta bez zmian.Nigdy wcześniej nie byłem karany mam 21 lat prawo jazdy od 3 lat.Czy warto mi sie odwoływać od wyroku?Chciał bym dostać krótszy zakaz jazdy.Czy gdy będę sie odwoływał poniosę jakieś dodatkowe koszty?I jeżeli watro to jak to zrobić?Proszę o odpowiedz.

[cytat="skofild"] 1/2 w zawieszeniu [/cytat]

1/2 czego w zawieszeniu?

[cytat:39cmcp1d]Czy gdy będę sie odwoływał poniosę jakieś dodatkowe koszty?I jeżeli watro to jak to zrobić?[/cytat:39cmcp1d]

Może się zdarzyć że w razie nieuwzględnienia apelacji poniesiesz koszty postępowania odwoławczego (jest zasadą, że oskarżony ponosi kosztyt przegranej apelacji, ale Sąd może od tego stronę zwolnić w orzeczeniu).

Jeżeli wyrok zapadł w trybie tzw. dobrowolnego poddania się karze (art. 387 k.p.k.) to ryzykujesz też, że w srugiej instancji wyrok może zostać zaostrzony, mimo że to Ty będziesz składał apelację.

Rok na dwa w zawieszeniu czyli jak zostanę w ciągu 2 lat złapany pijany za kierownicą pójdę na 1 rok do więzienia.Ale według ciebie warto spróbować?Jakie jest prawdopodobieństwo ze mi sie uda w szczególności chodzi mi t ten zakaz?

Niestety nie jestem wróżką, tym bardziej, że nie znam Twojej sprawy. Decyzja należy do Ciebie.

Powrót