Czy warunki handlowe są utworem

• Autor wątku Autor wątku cro$$
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cro$$

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
mam konkretne pytanie czy "warunki handlowe" są utworem w rozumieniu przepisów o prawie autorskim ???:what:

Witam, to zależy od ich formy - być może mogą być, jeśli noszą znamiona pracy twórczej oraz indywidualizmu ich autora - można tu przytoczyć przykłady utworów w rozumieniu ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku (Art.1.) - jak instrukcja BHP czy SIWZ.

No właśnie nie wiem czy aby na pewno bo w myśl właśnie tego zapisu:
2. CO NIE JEST UTWOREM?
Nie są utworami:
> odkrycia (odkrycia naukowe, czyli np. twierdzenia i odkrycia fizyczne lub chemiczne);
> idee (np. uhonorowany w 2006 r. Nagrodą Nobla pomysł banku udzielającego mikro¬pożyczek w najbiedniejszych krajach świata na szczególnych zasadach, bazujących na poczuciu odpowiedzialności wobec wspólnoty, poczuciu odpowiedzialności kobiet, upowszechnianiu edukacji);
> procedury (technologiczne, biurowe, z zakresu administracji państwowej);
> metody i zasady działania (tu najczęściej chodzić może o wynalazki, tzw. know-how);
> koncepcje matematyczne
Co jeszcze nie jest utworem?
Zgodnie z art. 4 UOPA nie są też chronione prawem autorskim:
1. akty normatywne lub ich urzędowe projekty;
2. urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole;
3. opublikowane opisy patentowe lub ochronne;
4. proste informacje prasowe.
i w myśl tego zapisu warunki właśnie nie wiadomo :what:

tu nie można mówić po jakimś sztywnym zaszeregowaniu. Chodzi o to, czy forma (a nie sama treść!) danego tekstu, tu wymagań handlowych, ma cechy twórcze, cechuje ją indywidualizm oraz oryginalność i niepowtarzalność - a w szczególności, czy cechami tymi charakteryzują się użyte sformułowania, stylistyka, składnia, sposób wyliczeń, etc. Jeśli tak, to jest to utwór w świetle ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych - zaś jeśli jest to tekst napisany, na przykład, według jakiegoś szablonu - to nie.

Nieprzypadkowo przywołałem poprzednio przykład instrukcji BHP czy SIWZ-tu traktowanych jako utwory mogące posiadać ochronę prawnoautorską, gdyż jak mi się wydaje, mogą być one bardzo podobne w charakterze do 'wymagań handlowych'.

Powrót