Czy według was jest to opowiedż na reklamacje negatywna czy pozytywna lub masło masla

• Autor wątku Autor wątku Ghost589
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Ghost589

Witam.
Jakiś czas temu wysłałem reklamacje z tytułu rękojmi dotyczącą zakupionego produktu, ze względu na gabaryty towaru zostało wysłane samo pismo. Otrzymałem także odpowiedź oto taką:
Informuję, że bez rzetelnej i jasnej informacji ze strony serwisu na temat zasadności zgłoszenia, nie jest możliwe, aby na obecnym etapie postępowania reklamacyjnego, Sprzedawca nie mógł przychylić się do złożonych żądań.

Pragnę zwrócić szczególną uwagę na :

nie jest możliwe....nie mógł

Wiem, że odpowiedź na reklamacje powinna być jasna i zrozumiała moim zdaniem taka nie jest.

I tak jak w temacie pytanie do was jaką otrzymałem odpowiedź?:
A)pozytywną;
B)negatywną;
C)to w ogóle nie jest odpowiedź
D)tylko ja mam problemy ze zrozumieniem tego

Prosiłbym także jak można o uzasadnienie
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
To jest zawiłe stwierdzenie. Nie widzę tu żadnej odpowiedzi na reklamację.

Biorąc to całkiem dosłownie, to skoro nie jest możliwe nieprzychylenie się do żądań, pozostaje tylko się do nich przychylić :)
Można podejrzewać, że przypadkiem wpisali jedno "nie" za dużo, ale trzeba było napisać po prostu bez kombinowania, że odrzucają. Jak dla mnie odp. C.
Zaczekaj dwa tygodnie odkąd otrzymali pismo i masz reklamację uznaną. (chyba że żądałeś zwrotu pieniędzy) A to, że nie mogą się dogadać z własnym serwisem to nie Twój problem.

Dzięki za odpowiedźi.
kuba__ napisał:
Zaczekaj dwa tygodnie odkąd otrzymali pismo i masz reklamację uznaną. (chyba że żądałeś zwrotu pieniędzy) A to, że nie mogą się dogadać z własnym serwisem to nie Twój problem.

Zażądałem w pierwszej kolejności wymiany na wolny od wad lub odstąpienia od umowy sprzedaży.
Już minęło więcej niż 2 tygodnie. Wysłałem nawet pismo przedsądowe, ale oni twierdzą, że w napisanym przeze mnie zdaniu w pierwszym poście jest odpowiedź negatywna na moją reklamację.

To się mylą. Podane zdanie nie jest odpowiedzią negatywną. Pomylili się dopisując "nie" w ostatniej części zdania zmieniając tym samym sens swojej odpowiedzi.

bez rzetelnej informacji... nie jest mozliwe..., żeby nie mógł...
suma (czy iloczyn ?) implikacji i 2 negowanych implikacji, albo 2 negacji implikacji - dawne czasy i już nie pamietam, ale to teoria zbiorów

kiedyś na zajęciech z logiki prowadzący je dr zadał nam pytanie o sens zdania:
"nieprawda, ze nie wszyscy niemcy nie są nieprzyjaciólmi polaków", najlepsza odpowiedź (choć nieprawdziwa) brzmiała: niemiec polakowi wilkiem, a konkluzja taka - wygooglaj sobie i zwróć się z tym pytaniem do zakładu logiki matematycznej dowolnego uniwersytetu, bo tu na forum raczej nie znajdziesz odpowiedniego autorytetu

Ostatnia edycja:
Loco rozpisał się jak zwykle :) Twierdzisz tak dlatego, że Twoim zdaniem to zdanie jest jasne - negatywne czy dlatego, że klient po takiej odpowiedzi powinien domyślić się stanowiska sklepu?

Nie przesadzajcie z tą logiką, tu są tylko dwa przeczenia... :wow:

loco1 napisał:
Pomimo błędu logicznego sens odpowiedzi jest oczywisty.

Zgoda. Zdanie mówi o tym, że w świetle braku możliwości sprawdzenia sprzętu, sprzedawca nie ma możliwości odrzucenia reklamacji, a więc przychyla się do niej.
Trochę dziwne, zazwyczaj sprzedawcy domyślnie odrzucają reklamację. Trafiłeś na dobrego sprzedawcę - domyślnie uwzględnia reklamacje, a jedynie w wyjątkowych przypadkach, po dalszej analizie, je odrzuca.

freeme napisał:
Zdanie mówi o tym, że w świetle braku możliwości sprawdzenia sprzętu, sprzedawca nie ma możliwości odrzucenia reklamacji, a więc przychyla się do niej.
Wręcz przeciwnie.

Ale oczywiście można zwrócić sie do sądu o rozstrzygnięcie tej kwestii.

Powrót