Czy wezwanie za wycieraczką samochodu jest ważne?

• Autor wątku Autor wątku Polak404
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Polak404

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Miejska strefa płatnego parkowania. Nie zapłaciłem. Wracam, jest za wycieraczką wezwanie do zapłaty 170 zł. Nie zapłaciłem, czekałem na przysłanie wezwania pocztą. Po 2 miesiącach przychodzi, że mam zapłacić 316 zł, bo nie zapłaciłem wcześniej 170 zł. Pisałem do nich odwołanie emailem, a oni twierdzą, że wezwanie wetknięte za wycieraczkę jest ważnie dostarczone i teraz mam zapłacić więcej. Co robić?

Zapłacić albo czekać na wezwanie z sądu

Zapłaciłem tym złodziejom te 316 zł. Jak to zaskarżyć?

Ale co chcesz zaskarżać? Nie uiściłeś zapłaty i dostałeś wezwanie. Zapłaciłeś karę. Sprawa jest zamknięta.

Dlaczego mam płacić dodatkowe 316 zł? Nie dostałem wezwania do zapłaty 170 zł.

Przeczytaj regulamin SPP. Tam będzie wszystko wyjaśnione.

victor.jan napisał:
Czy ten kto za darmo chce skorzystać ze strefy płatnego parkowania
Przecież autor wątku mógł nie uiścić opłaty z różnych przyczyn, np. SPP bywają nierzadko słabo oznakowane co może sprawić trudność np. osobie spoza danej miejscowości. Nie ma potrzeby zakładać złej woli, zresztą temat nie o tym.
Polak404 napisał:
Dlaczego mam płacić dodatkowe 316 zł? Nie dostałem wezwania do zapłaty 170 zł.
Wracając do wątku - może wstawi Pan odnośnik do regulaminu SPP albo wskaże miasto - wtedy będzie można sprawdzić czy kwota opłaty została określona właściwie.

Byrhtnoth napisał:
Wracając do wątku - może wstawi Pan odnośnik do regulaminu SPP albo wskaże miasto - wtedy będzie można sprawdzić czy kwota opłaty została określona właściwie.
Otóż właśnie. Najpierw regulamin. Bo być może jest tam mowa o tym, że można opłacić parkowanie w sposób "xyz", inna opcja to opłata "specjalna" pomniejszona o jakąś kwotę w przypadku zapłaty jej w ciągu iluś dni. I finalnie opłata specjalna pełna.

Śmieszne jest to, że człowiek się publicznie przyznaje, że otrzymał i przyjął do wiadomości informację o konieczności zapłaty w wysokości 170. Ale postanowił udawać Greka. No to teraz Pers mu udowodni. A pewnie wystarczyło zapłacić kilka złotych w momencie parkowania.

Byrhtnoth napisał:
Przecież autor wątku mógł nie uiścić opłaty z różnych przyczyn
Właśnie dlatego dostał "pouczenie" w wysokości 170 zł. Nie bardzo rozumiem usprawiedliwiane takiego zachowania.
forg napisał:
Ale postanowił udawać Greka. No to teraz Pers mu udowodni. A pewnie wystarczyło zapłacić kilka złotych w momencie parkowania.
Takie też jest moje stanowisko

Gdańsk. Nie zapłaciłem z premedytacją, żeby zapłacić po wysłaniu przez nich wezwania na tę kwotę 170 zł Uważam jakieś gie wetknięte za wycieraczkę za niedostarczone poprawnie wezwanie.

Ostatnia edycja:
obowiązek uiszczenia opłaty dodatkowej powstaje z mocy prawa - opłata wynosi 300 ale jak zapłacisz w terminie 14 dni od wezwania to ulega zmniejszeniu do 170 zł

Czyli nic się z tym nie da zrobić?

Sam napisałeś, że nie zapłaciłeś z premedytacją.
Jeszcze chcesz uniknąć kary?
Czy może oczekujesz Dyplomu?

Polak404 napisał:
Czyli nic się z tym nie da zrobić?
Wjechałeś do prawidłowo oznakowanej strefy płatnego postoju? Zatem powinieneś zapłacić - i zapłacisz. Zamiast kilku złotych kilkaset. Twój świadomy wybór.

Powrót