czy wyłudzenie kredytu jest oszustwem? i kiedy przedawni się?

• Autor wątku Autor wątku Seb72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Seb72

Zbanowany
Odpowiedzi
4 441
jak wiadomo, oszustwo opisano w art. 286 kk, natomiast wyłudzenie kredytu w art. 297 kk; natomiast art. 101 mówi kiedy przestępstwa przedawniają się.

Załóżmy że Jan Kowalski w 2006 roku wyłudził kredyt na podstawie nierzetelnego PIT-u, a więc minęło już 11 lat od tego zdarzenia.

Oszustwo z art. 286 kk zagrożone jest do 8 lat, ale wyłudzenie kredytu z art. 297 kk zagrożone jest mniejszą karą (tylko 5 lat).

Pytanie 1: czy dobrze rozumuję że karalność z art. 297 już się przedawniła, ale nadal można za ten sam czyn ukarać Jana Kowalskiego z art. 286 kk, gdyż jeszcze nie minęło 15 lat?

Pytanie 2: jeśli nie można ukarać Jana Kowalskiego z art. 286 kk, to dlaczego nie można?

1. Źle rozumiesz. Przedawnia się karalność CZYNU a nie KWALIFIKACJI PRAWNEJ. Jeśli zatem prawidłowa kwalifikacja czynu zawiera art. 286 to ewentualne inne artykuły pozostające w zbiegu nie wpływają na przedawnienie karalności.
2. jw

czyli Jana Kowalskiego nadal można ukarać tyle że z innego paragrafu?

Można go ukarać także z art. 297 o ile będzie pozostawał w zbiegu kumulatywnym z art 286.

załóżmy że pełne 15 lat minie 5 kwietnia 2021;

czy aby Jan Kowalski poniósł karę wystarczy do 5 kwietnia 2021 wszcząć postępowanie karne, czy trzeba przeprowadzić cały proces i jeszcze wydać wyrok i ten wyrok musi uprawomocnić się?

Wszczęcie postępowania wystarczy do przedłużenia przedawnienia o kolejne 10 lat. W tym czasie musi zapaść prawomocny wyrok

czyli jeśli przestępstwo miałoby miejsce 5 kwietnia 2006, to 6 kwietnia 2021 można nawet publicznie opowiadać o nim w telewizji i nikt już nic nie może zrobić bo 15 lat minęło i nie da się wszcząć postępowania karnego? dobrze rozumiem?

Postępowania karnego nie. Cywilne jak najbardziej.

HouseMD napisał:
Postępowania karnego nie. Cywilne jak najbardziej.
to mnie zaciekawiło. Masz na myśli normalną windykację lub egzekucję dot. długu czy masz na myśli dalej idące roszczenia, związane z przestępczym sposobem zaciągnięcia kredytu?

Miałem na myśli roszczenie z czynu niedozwolonego. Zakładam oczywiście, że wcześniej nie były podejmowane żadne czynności na drodze cywilnej.

HouseMD napisał:
Miałem na myśli roszczenie z czynu niedozwolonego.
Czyli że Jan Kowalski oprócz tego że musiałby oddać kredyt z odsetkami to jeszcze zabuliłby dodatkowo za czyn niedozwolony? I to pomimo tego że minęło 15 lat i jest nietykalny jeśli chodzi o sprawę karną?

bardzo dziękuję za odpowiedzi, znacząco poszerzyły moją wiedzę na temat przedawnienia

Powrót