Czy wymyślona rasa jest utworem?

• Autor wątku Autor wątku MonicaReyes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MonicaReyes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry.

Wielokrotnie na stronach internetowych zrzeszających twórców spotkałam się z tym, że osoby wymyślają własne, fantastyczne rasy zwierząt i zastrzegają sobie do nich prawo, nierzadko każąc płacić (najczęściej w jakichś punktach charaktrystycznych dla danego portalu), gdy ktoś inny chce stworzyć własną postać należącą do tejże rasy. Wydaje mi się to nie w porządku, jednak nie wiem jak w tej kwestii interpretować prawo autorskie - czy wymyślona rasa powinna być traktowana jak utwór i jej autorzy faktycznie mają prawo sprzedawać do niej dostęp, czy jest to raczej koncept, a powyżej opisane działania są bezprawne?

Wymyślić cokolwiek i chcieć za to pieniądze może każdy. Nie jest to równoznaczne z prawem do zapłaty.

Dzięki za odpowiedź. Może wyraziłam się trochę nieprecyzyjnie, zależy mi na wiedzy, czy wymyślona fantastyczna rasa zwierzęcia jest utworem w rozumieniu prawa autorskiego?

Utworem będzie opis rasy autorstwa pomysłodawcy. Sama wyimaginowana istota, rasa czy cokolwiek innego nie jest utworem.

MonicaReyes napisał:
... czy wymyślona fantastyczna rasa zwierzęcia jest utworem w rozumieniu prawa autorskiego?
Pomysł nie podlega ochronie prawnoautorskiej ale gdy go uzewnętrznisz w sposób zapewniający zapoznanie się z nim to owo uzewnętrznienie może być utworem chronionym. W tym sensie owa rasa będzie podlegać ochronie i wykorzystywanie jej w innych utworach bez odpowiedniej zgody autora będzie naruszało jego prawa autorskie zarówno majątkowe jak i osobiste.

Powrót