Czy wypowiedzenie e-mailem ma moc prawną ?

• Autor wątku Autor wątku Soniak87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Soniak87

Stały bywalec
Odpowiedzi
527
Witam

Czy wypowiedzenie złożone e-mailem z podpisem odręcznym (nie elektronicznym) ma moc prawną ?
Nie mam na miejscu nikogo komu mógłbym złożyć osobiście.

Nie.

Wypowiedzenie należy wysłać listem poleconym, najlepiej ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru.

A będzie się liczyło od dnia nadania czy dnia odbioru ?

Wg mnie data odbioru/doręczenia.

pracownik może złożyc wypowiedzenie w każdej formie

Wypowiedzenie mailem, bądź telefonicznie jest skuteczne. Liczy się od momentu kiedy druga osoba miała szanse się z nim zapoznać. Oczywiście takie wypowiedzenie jest wadliwe pod względem formy i należałoby dodatkowo wysłać je poprawnie pisemnie, czyli chociażby pocztą listem poleconym. Dodatkowo też mail ma problem z dowodami, ze druga strona takie wypowiedzenie otrzymała, warto zadbać o to, aby była informacja zwrotna, że takie wypowiedzenie otrzymano. Telefonicznie można taką rozmowe nagrywać.

Teoretycznie aby udowodnić że mail dotarł potrzebne byłby logi z obu serwerów pocztowych (nadającego i odbierającego). W praktyce każdy sąd korzystając ze swojej niezależności (również od faktów, wiedzy technicznej i zdrowego rozsądku) decyzje wg. swojego widzimisię - jedne uznają maile za dowody doręczenia inne nie.

Owszem, dlatego warto mieć niepodważalny dowód. Odpowiedź na maila "dziekuje, przyjąłem" niemalże konczy wszelkie spekulacje. Podobnie jak nagranie z rozmowy telefonicznej.

A czy wypowiedzenie zostawione na biurze obsługi klienta i pokwitowane przez pracownika jest ważne ?

Nie każdy pracownik może odbierać pisma w imieniu pracodawcy , najlepiej wysłać pocztą lub kurierem do pracodawcy

Pracownik odbiera na biurze obsługi klienta odbiera poczte więc nie bardzo rozumiem odpowiedź :( a proszę o informację czy jeżeli wyśle poczta bądź kurierem dwa egzemplarze to pracodawca ma obowiązek odesłać do mnie jeden ? Co jeżeli tego nie zrobi ?

biuro obsługi klienta jak nazwa wskazuje odbiera określoną korespondencję - nie musi odbierać całej.
Soniak87 napisał:
czy jeżeli wyśle poczta bądź kurierem dwa egzemplarze to pracodawca ma obowiązek odesłać do mnie jeden ? Co jeżeli tego nie zrobi ?
nie musi odsyłać, nic się nie stanie. W jakim celu te dwa egzemplarze?

Drugie dla mnie w ramach potwierdzenia. Potwierdzenie odbioru listowne jest potwierdzeniem odbioru korespondencji a ja jednak wolę mieć podpisana treść pisma.

Powrót