Czy wyrok o czyn z art. 224 2 kk w zb. z art. 222 1kk zostanie zatarty?

• Autor wątku Autor wątku szymon07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymon07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie forumowicze,

Szukam osoby, która mi pomoże. W wieku 18 lat dnia 21 kwietnia 2012 r. zostałem oskarżony o czyn z art. 224 2kk w zb. z art. 222 1kk.
28 sierpnia 2012 r. otrzymałem pismo, że zostałem winny popełnienia zarzucanych czynów na mocy art. 224 2 w zb. z art. 222 1kk w zw. z art.11 2kk i skazany na mocy art. 224 2kk w zw. z art. 11 3kk wymierzoną karą: 1 rok pozbawienia wolności.
Na mocy art. 69 1 i 2kk, art. 70 2kk, 73 2kk wobec mnie wykonanie orzeczonej kary pozbawienia wolności warunkowo zawieszono na okres próby(4lata). Policjant, który zajmował się tą sprawą powiedział, że po okresie minięcia kary zostanie to zatarte z akt, ponieważ byłem małoletni i będę mógł ubiegać się o świadectwo niekaralności. Czy policjant dobrze przedstawił mi sprawę, czy jednak będę musiał czekać dłużej na świadectwo o niekaralności? Pozdrawiam!

po okresie minięcia kary zostanie to zatarte z akt, ponieważ byłem małoletni i będę mógł ubiegać się o świadectwo niekaralności.
Z grubsza mówiąc - zatarcie nastąpi z mocy prawa po pół roku od zakończenia okresu próby. A małoletni nie byłeś - co najwyżej młodociany.

Powrót