czy za nieświadome sprzedanie atrapy mogę zostać oskarżony?

• Autor wątku Autor wątku szymek9876
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymek9876

Użytkownik
Odpowiedzi
103
Znam osobę która kupiła atrapę n96 na allegro, wystawiła na ebay (w tytule wpisała że jest to nokia n96 Dummy BLACK(wszystko po angielsku), i wtedy poszła za 530zł
DUMMY oznacza atrapę z angielskiego.
Ta osoba która wylicytowała przedmiot jest Polakiem i widocznie nie zna angielskiego skoro dałą za atrapę 530zł.
Czy w takiej sytuacji osoba która kupiła atrapę mogłaby zgłosić na policję żeby tamta osoba oddała jej pieniądze?
Bo wydaje mi się że skoro jest napisane w aucji że to atrapa to jest to problem kupującego że niedoczytał aukcji.
Proszę odpowiedzieć na moje pytanie...

A poza nazwą był jakiś opis towaru po polsku? Jeśli tak, to jaki?

w tytule aukcji było napisane:
Nokia N96 black Dummy Mobile Phone (czyli n96 czarna atrapa tel. komórkowego)
tO TREŚĆ TEJ AUKCJI:

Mam do sprzedania Nokie N96 Dummy Mobile Phone.

Produkt jest nowy zapakowany.

Polecam naprawdę warto.

Za ile wylicytujesz za tyle kupisz.

ZAPRASZAM DO KUPNA !!!!!!!!!!!​
Nokia n96 black Dummy Mobile Phone black

This is a Dummy Display Phone Mainly Used for Shop Display

all items will be sent asap once payment has been cleared

please email me if you have any questions.!!!!!!!!(TU PISZE ŻE TO ATRAPA)

To jest telefon Nokia N96 Dymmy Mobile Phone Black .W komplecie nie ma żadnych akcesori.Pozdro.
i do całości pare zdjęć ale atrapa wygląda jak telefon więc nikt nie odróżni

Nie rozumiem czasami ludzi. Warto za 500 zł dostać wyrok? Poszedłbyś na jakąś budowę i zarobił to w kilka dni...

Jeśli w tytule było wyraźnie napisane po polsku, że to atrapa i nie było innych informacji wprowadzających w błąd w tej kwestii, to pewnie zarzut oszustwa w tej sytuacji nie będzie oczywisty. Pozostaje jednak pytanie dlaczego ktoś zapłacił aż tyle. Jego zeznanie też może mieć tu znaczenie i w razie wszczęcia postępowania będzie podlegać ocenie.

Poza wątkiem karnym otwarta jest także kwestia ewentualnej odpowiedzialności cywilnej wobec kupującego.

czyli ten który wystawił przedmiot może być oskarżony o oszustwo?? to dzwine gdyż nie wygląda to na czyn zamierzony a ebay.pl to strona gdzie można wystawiać aukcje w różnych językach....

kadi napisał:
Pozostaje jednak pytanie dlaczego ktoś zapłacił aż tyle.

Bo nie wiedział że to atrapa tylko myślał że telefon gdyż nie zna ta osoba angielskiego jak wiele osób na ebay.pl.

Celowo wystawiłeś opis po ang. żeby nabrać kogoś kto nie zna języka. Celowo człowieka wprowadziłeś w błąd i rąbnąłeś na 500 zł. Jakbyś napisał po japońsku, że to atrapa też byłoby ok? Prawnikiem nie jestem ale mam nadzieję, że art. 286KK można przypisać do takiego działania.

Ps. Bo jak rozumiem, to tego "(czyli n96 czarna atrapa tel. komórkowego)" w tytule aukcji już nie było tylko dopisałeś tutaj na forum...

a gdyby dopisał w tytule atrapa tel. komórkowego po polsku w nawiasie?

Udzielając odpowiedzi i kierując się tym co napisał szymek założyłem, że był dopisek po polsku w tytule aukcji, że to atrapa.

Powrót