Czy zabierze mi dziecko?

• Autor wątku Autor wątku wwwojtus0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wwwojtus0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Jestem w związku małżeńskim z mężczyzną, z którym chcę się rozwieść. Otwarcie sypiał z innymi kobietami, nie szanuje mnie, kompletnie nie pomaga mi w życiu codziennym.

Jednak ma dobre stosunki z naszym małym synem, którego rozpieszcza. Ja też jestem dobra, lecz w odróżnieniu od niego przekazuję naszemu synowi zasady, a jak wiadomo, dzieci tego nie lubią.

Czy gdybym zdecydowała się na rozwód, mam szanse zatrzymać syna przy sobie? Chcę dla niego dobrze, mam wiele powodów przypuszczać, że z mężem nie będzie mu dobrze i nie wyrośnie na dobrego człowieka.

Mąż nie chce się rozwieść, ponieważ stanowczą większość środków pieniężnych dostarczam do naszego domu ja, a nie on (ponieważ nie chce mu się pracować, a jak już pracuje, to jest od razu na zwolnieniu i zaraz go wyrzucają z pracy). Grozi mi, że przy rozwodzie to on zabierze syna.
Bardzo proszę o sprostowanie mi zasad prawnych w tej kwestii, jeśli ktoś miałby chęci i chwilę.

Z góry dziękuję za przeczytanie i poświęcenie uwagi
Pozdrawiam :)

przy rozwodzie to on zabierze syna

W sytuacji podanej w pytaniu, jego groźba jest bezpodstawna, ponieważ to sąd w wyroku rozwodowym decyduje o tym z kim dziecko pozostanie po rozwodzie. W świetle art. 58 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego ( t.j.Dz.U.2020.1359)
w wyroku orzekającym rozwód sąd rozstrzyga o władzy rodzicielskiej nad wspólnym małoletnim dzieckiem obojga małżonków i kontaktach rodziców z dzieckiem oraz orzeka, w jakiej wysokości każdy z małżonków jest obowiązany do ponoszenia kosztów utrzymania i wychowania dziecka. Sąd uwzględnia pisemne porozumienie małżonków o sposobie wykonywania władzy rodzicielskiej i utrzymywaniu kontaktów z dzieckiem po rozwodzie, jeżeli jest ono zgodne z dobrem dziecka.

Powrót