Czy zawaliłem sprawę...?

• Autor wątku Autor wątku vivat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vivat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

kupujacy: konsument
sprzedający: firma

Data kupna: 2013-12-23
Data reklamacji: 2014-06-16
Reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową.
Odbiór odpowiedzi: 4.07.2014r.
Dostarczenie przesyłki na moją pocztę: dokładnie nie pamiętam; 3.07 lub 4.07 (data wysyłki odpowiedzi 1.07.2014).

W w/w dniu zakupiłem podkolanówki uciskowe zalecone przez lekarza angiologa [do stałego noszenia - od rana do wieczora]. Był to zapasowy komplet na wypadek awarii tego który już nosiłem.

Nową parę zacząłem używać w marcu 2014r ponieważ zestaw który używałem na codzień uległ uszkodzeniu. Z dnia na dzień (w czerwcu 2014r.) stwierdziłem, że podkolanówki rozciągnęły się tak, że nie spełniają już swojej funkcji [ucisk na kończyny dolne]. Musiałem mieć na szybko nowe/inne.

W dniu 16.06.2014r. wysłałem do sklepu reklamację o treści:

Opis usterki +

"Mając na uwadze w/w fakty, na podstawie art. 4.1. ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego z dnia 27.07.2002r. oraz na podstawie art. 8.1 w/w ustawy wnoszę o wymianę podkolanówek na ezgemplarz wolny do wad.

Mając również na uwadze art. 8.1 w/w ustawy (prawdopodobnie usterka w nowym produkcie będzie identyczna) w zw. z art. 8.4 w/w ustawy odstępuję od zawartej umowy i proszę o zwrot kwoty xx zł jaką musiałem ponieść na zakup podkolanówek."

Odpisała mi jakaś obca firma (nie ta w której kupowałem towar), że nie uznają mojej reklamacji ponieważ w/w defekt to nadmierne zużycie wskutek eksploatacji / uszkodzenie mechaniczne (nosiłem je 2-3 miesiące).

Dodam, że niby na ten produkt jest pół roku gwarancji (na ucisk) - na podstawie paragonu. Jako takiej karty gwarancyjnej nie ma.

a) czy odpowiedź sklepu jest prawidłowa
b) czy można coś z tym zrobić?

Chciałbym poznać Wasze zdanie zanim udam się do MRzK.

Pozdrawiam

Jeśli złożyłeś reklamację do sprzedawcy, to on powinien się ustosunkować do żądania. Jeśli tego nie zrobił w ciągu 14 dni, żądanie jest uznane za zasadne (wymiana naprawa).
Możesz zatem wnieść do sprzedawcy pismo z żądaniem spełnienia żądania reklamacyjnego.

Co do odpowiedzi: jeśli nie była dostarczona instrukcja obsługi potwierdzająca to co piszą, to nie dopełniono obowiązku informacyjnego i takie informacje nie powinny być wiążące.

Dzięki za odpowiedź nomnes!

Radzisz napisać wezwanie do wymiany towaru czy od razu odstąpienie od umowy? Biorąc pod uwagę, że minęło około 8 miesięcy?

Myślałem, że zawaliłem pismo wnosząc najpierw o wymianę a później dodałem odstąpienie od umowy.

No i się troszkę pomyliłem:

"a) czy odpowiedź sklepu jest prawidłowa" - to nie sklep mi odpowiedział tylko jakaś nieznana firma :(

Z uwagi na fakt, że produkt wymieniony będzie prawdopodobnie taki sam możesz:
Przepis prawny:
Art. 8. 4.

Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.

Powrót