Czy znajdę wyrok karny w internecie?

• Autor wątku Autor wątku mocny12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mocny12

Użytkownik
Odpowiedzi
105
Witajcie,
Szybkie pytanie, jak w temacie. Czy wyroki karne są gdzieś zamieszczane w internecie? Na jakimś portalu obywatela, czy gdzieś?

Tak https://portal.szczecin.sa.gov.pl/#/ pod adresem tym po zalogowaniu się widzisz swoje wyroki listy gończe itp.

Jak ciebie scigają zalecam robić to w innym mieście bo będzie wizyta psiarskich szybciej niż myślisz:cool:

Chodzi mi o wyrok, nie list gończy. Nie dostałem go po uprawomocnieniu się wyroku, a nie chce mi się pisać do sądu o odpis. Tzn, jeśli będę musiał to napiszę, ale miałem nadzieje, że może mogę to znaleźć w internecie.

PS - jeśli nie jestem ze Szczecina (ani wyrok nie zapadł w Szczecinie), znajdę to tam?

EDIT:
Zalogowałem się tam, ale widzę tam tylko jakąś moją starą sprawę z sądu pracy. Nie ma tam nic o sprawie karnej (która, swoją drogą, odbyła się już z rok temu).

W kreatorze wybierasz twój rejon u góry. Każda sprawa tam jest bez wyjątku - kwestia wyboru apelacji bo to jest po to byś nie zapomniał o swojej sprawie.

Nie ma tam tylko spraw które są związane z E- sądem ( nakazowe)

Po zalogowaniu zobaczysz to i wybierasz apelacje z kreatora..

sr-c.png

I widzisz co sędziowie robią w twojej sprawie. Po prawej masz filter ekranu i date podasz i wyskoczą sprawy

Zrzut-ekranu-2023I-03-20-o-20-49-54.png

Każde pismo jest widoczne i jawne dla ciebie od stron nawet. I można sobie je pobrać

Dobra, znalazłem. Dzięki :)

Każda sprawa tam musi być dlaczego to dość proste, każdy obywatel ma mieć podgląd do każdej sprawy nie wolno tylko udostępniać tych danych, ale to daje nadzieje na to że sądy będą niezawisłe i orzekały będą sprawiedliwie.

Bo prokuratury są rządowe Pisowskie, prokurator z definicji buduje materiał dowodowy który przekazuje do sądu i liczy ze sąd klepnie jego wersje. Jest to błędem dlaczego to sąd powinien przeprowadzać materiał dowodowy, bo takie założenie które jest powoduje to że 99.9% wyroków jest z grubej rury.

Aby zaistniała sprawiedliwość w Polsce taka jak na zachodzie powinno się to zmienić, to póki co ułamek co Państwo nowoczesnego wprowadziło.

Powrót