czy żona odpowiada za alimenty męża?

• Autor wątku Autor wątku lifeiseasy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lifeiseasy

Użytkownik
Odpowiedzi
74
mam zasądzone zabezpieczenie. ojciec dziecka nie zapłacił, jutro wszczynam postepowanie egzekucyjne. pozwany twierdzi że pracuje na rzecz żony, że jest na jej utrzymaniu. żona nie płaci mu za pracę bo płaci za niego alimenty na dziecko z jego poprzedniego małżeństwa. w rzeczywistości to ona pracuje i prowadzi działaność gospodarczą w której on jej pomaga, czyli on pracuje normalnie ale żeby ukryć majątek i dochody robi to pod jej szyldem. tak samo robił ze swoją poprzednią żoną. na siebie pozwany ma mieszkanie juz objęte egzekucją komorniczą i domek jednorodzinny gdzie wynajmuje powierzchnię i ma warsztat do którego się nie przyznaje oczywiście. czy komornik bierze pod uwagę wspólnotę majątkową i żona w takiej sytuacji odpowiada za obowiązek alimentacyjny czy nie? podawać numer konta zony komornikowi czy nie? i jeszcze jedno pytanie: dowiedziałam sie ostatnio że istnieje możliwość wnioskowania o coś w rodzaju dochodzenia, detektywa, który sprawdza faktyczną sytuację pozwanego bez kosztó z mojej strony, jak to się odbywa i jak to uzyskać?

Powrót