czy zus może podważyć zdolność do pracy wydaną przez lekarza medycyny pracy

• Autor wątku Autor wątku kontrolero
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kontrolero

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam,
jestem chory i lekarz orzecznik zus próbuje podważyć moją zdolność do pracy, którą już dawno temu przyznał mi lekarz medycyny pracy. Oczywiście przez to nie chcą wypłacić mi zasiłku chorobowego!
Czy lekarz Orzecznik zus może tak postępować?

Czy ktoś mi pomoże. Pytanie jest proste czy lekarz zus orzecznik może podważyć decyzję lekarza medycyny pracy, który dał mi zdolność do pracy? Nie chcą mi wypłacić zasiłku chorobowego.

na jakiej podstawie lekarz ozekl ze jestes zdrowy i jestes zdolny do pracy?

kontrolero napisał:
zdolność do pracy, którą już dawno temu przyznał mi lekarz medycyny pracy
Dawno temu był Pan zdolny do wykonywania pracy na ściśle określonym stanowisku. Obecnie mogło się to zmienić. Orzecznik ZUS kontroluje zasadność wystawienia ZUS ZLA. Co jest napisane w decyzji Orzecznika?

Sprawa dotyczy mojego brata.
Mo brat chorował 190 dni na ostra niewydolność trzustki. Dostał zasiłku za 182 dni. Po tym czasie lekarz leczący powiedział że może podjąć pracę ( oczywiście wpisał to w kartę że może wrócić do pracy). Zgłosił się do lekarza medycyny pracy, który zażądał oświadczenia od lekarza prowadzącego i takowe dostarczył i otrzymał zdolność na 2 lata. Po 36 dniach miał problemy z sercem i poszedł do kardiologa, który skierował go na zwolnienie lekarskie. Już leci 3 miesiąc jak zus nie podjął decyzji o wypłacie zasiłku.
1. Zus napisał do lekarza kardiologa, który odpisał jemu że nie ma to związku z poprzednia chorobą i jest inny kod chorobowy.
2. Póżniej Zus napisał do lekarza medycyny pracy który wydał zdolność, lekarz odpisał że zgodnie z badaniem wydała zgodę na podjęcie pracy. Teraz kolejny raz Zus pisze kolejne pismo do tego samego lekarza medycyny pracy aby udostępnił badania jakie zrobił i kartę.

Zadzwoniłem do Zasiłków w ZUS kolejny raz i się pytam co jest: odpowiadają dokładnie co robią, że lekarz orzecznik Zus nie zdecydował czy zasiłek się należy i jeszcze chce dokumentację od lekarki medycyny pracy. Powiedziała mi dalej że może być tak, że lekarz orzecznik zus bada czy zdolność do pracy została wydana nie słusznie i może ja zakwestionuje!!!! Czy on może kwestionować zdolność do pracy lekarza medycyny???

Proszę złożyć skargę na przewlekłość postępowania.

Jak poinformowałem że składam skargę to jest decyzja, że nie wypłacą zasiłku i złączyli te zwolnienia do jednego. Przecież to dwie różne choroby.
Może ktoś się orientuje czy po 60 dniach może z automatu powinni zacząć wypłacać dalsze zwolnienie???? Mino że jemu nie uznali wcześniejszych dni, czyli muszą uznać 90 dni przerwy i wypłacać ?????

Szkoda mi brat bo przez 20 lat nigdy nie był na zwolnieniu lekarskim. Teraz ma problemy zdrowotne przez ciągła pracę pracę i pracę.

Prawidłowość orzekania o czasowej niezdolności do pracy z powodu choroby oraz wystawiania zaświadczeń lekarskich podlega kontroli w myśl art. 59 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2010 r. nr 77, poz. 512 ze zm.), zwanej ustawą zasiłkową.
Wspomnianą kontrolę wykonują lekarze orzecznicy ZUS, którzy mogą odpowiednio:
3) zażądać od wystawiającego zaświadczenie lekarskie udostępnienia dokumentacji medycznej dotyczącej ubezpieczonego, stanowiącej podstawę wydania zaświadczenia lekarskiego lub udzielenia wyjaśnień i informacji w sprawie,

Rozumiem z teg, że lekarz orzecznik może prosić o karte medyczna i o wszelkie wyjaśnienia Lekarza który wydał ZLA
1. Czy Lekarz może żądać od lekarza medycyny pracy dokumentacji medycznej przeprowadzenia badania w zdolności do pracy??? Czy może to jest naduzycie uprawnień lekarza orzecznika?? ( Przeciez lekarz medycyny pracy nie wystawia ZLA!

2. Czy Lekarz orzecznik zus może wysyłac zapytania na temat innej choroby do innego lekarza, który nie leczy i nie wydał zaświadczenia ZLA???
ZUS wie że brat leczy się w innej plaówce na inną chorobę i tam wysyła zapytania??? czy nie jest to bezprawne??? Przecież nie dotyczy inna choroba wydania ZLA??

3. Czy mozna na to złożyć do niesienie do Prokuratury na Lekarza, który bezprawnie rząda dokumentacji medycznej??

Witam,ja miałam operowanego haluxa 8 sierpnia i do 20 grudnia miałam zwolnienie,wczoraj miałam wizyte w ZUS i lekarz stwierdziła ze chód mam poprawny i od dzis wracam do pracy....czy oni tak moga?? na takiej samej kontroli byłam 2 tyg.temu i inna doktor stwierdziałam ze ,spokojnie -zwolnienie - prawidłowe bo haluksy sie długo goja,ta wczoraj strasznababa!! ...ważyła mnie w butach i torba na ramieniu,trzy razy wypraszała z sali,dzwoniła gdzies wypytywała,potem znów mnie wołała itd....ta noga naprawde mnie boli ,gdzie sie udac by ktos profesionalnie mnie zbadał ??? co zrobic ?? :mad:

pozdrawiam

Jeżeli się nie zgadzasz to możesz się odwołać. A najlepiej to następnego dnia wróć do swojego lekarza i powiedz co wydarzyło się na kontroli, że Cię uzdrowili itd.
Lekarz mojego brata jak większość lekarzy, mówił, że jak Zus podważy zwolnienie to ma od razu na drugi dzień do niej przychodzić i dalej nowe wypisuje. Lekarze nie lubią jak inny Lekarz Orzecznik ( zwykły lekarz medycyny ogólny), podważ np; Specjalistę Ortopedii, Lub Chirurgii, Kardiologa itd.

Wtedy wypisują nowe zwolnienie, aż lekarz orzecznik zobaczy, że przegina podważ decyzję jego ( specjalistę w danej dziedziny albo np: dr n. med.)
Powodzenia

Powrót