Czy ZUS pójdzie na ugodę?

• Autor wątku Autor wątku anetta*
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anetta*

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
21 kwietnia 2008 r. mój mąż uległ poważnemu wypadkowi w pracy (działalność gospodarcza) lekarz orzecznik uznał całkowitą niezdolność do pracy, ale ZUS ze względu na zadłużenie w składkach odmówił wypłaty chorobowego i renty a wniosku o jednorazowe odszkodowanie nie przyjął. Nie jesteśmy w stanie spłacić zaległości, ponieważ ja sama utrzymuję rodzinę. Moje pytanie jest następujące; czy jest taka możliwość, aby napisać prośbę do ZUS o dopuszczenie mojego męża do komisji lekarskiej a pieniądze z odszkodowania przekazać na poczet zadłużenia? dla nas to jedyna możliwość na spłatę tego długu, (ok. 8 tyś). ZUS odzyskałby swoje pieniądze a mój mąż prawo do renty. prosze o każdą poradę i z góry dziękuję.

Może ktoś jednak wypowie się na ten temat.

Witam,

ZUS ze względu na zadłużenie w składkach odmówił wypłaty chorobowego i renty
Prawidłowa reakcja. Aby domagać się czegoś od drugiego podmiotu należny spełnić kilka prostych czynników, które są wskazane w przepisach prawa. Pani mąż "olał" tą kwestię i w sumie nie wiem na co liczył? Tak to się dzieje kiedy nie ma się wyobraźni.

a wniosku o jednorazowe odszkodowanie nie przyjął.
Tutaj nie wiem, może wypowie się ktoś bardziej kompetentny. Niby jest to wypadek w pracy, ale nie wiem jak to jest przy własnej działalności oraz przy nieopłacaniu składek w tym przypadku.

Moje pytanie jest następujące; czy jest taka możliwość, aby napisać prośbę do ZUS o dopuszczenie mojego męża do komisji lekarskiej a pieniądze z odszkodowania przekazać na poczet zadłużenia?
Spróbować zawsze można, na pewno odpiszą.

radze wystąpic o restrukturyzację zadłużenia, układ ratalny,byc może da się porozumiec, a wtedy będzie można jeszcze raz ew. wnioskowac o świadczenie

Powrót