Czyja Własność przedmiotu po zakończeniu licytacji

• Autor wątku Autor wątku kackkrak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kackkrak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Instytucja publiczna w drodze licytacji sprzedawała różny sprzęt. W warunkach licytacji podano termin jej zakończenia, sposób głosowania, oraz informację że w jej trakcie dany przedmiot może zostać z niej wycofany.

Wziąłem udział w tej licytacji - i zlicytowałem 2 przedmioty. Dostałem informację że moja oferta jest najwyższa. Licytacja zakończyła się. A przy zlicytowanych przedmiotach jest moja ostatnia oferta.

Następnego dnia jednak oferent napisał mi że zlicytowane przedmioty zostały wycofane z licytacji - za co bardzo przeprasza.

No i mam problem - bo niby wygrałem licytację - a oferent już po jej zakończeniu towar oferowany na licytacji wycofał. I nie miał bym nic przeciw - gdyby taki fakt miał miejsce przed zakończeniem licytacji - bo taka informacja była w regulaminie, Natomiast nic nie pisali o tym że po zakończeniu licytacji towar już zlicytowany może zostać wycofany z licytacji - bez żadnego uzasadnienia sensownego. (napisali że zostanie "zagospodarowany" w instytucji)

I teraz chciałem się odwołać od takiej decyzji ... czy są jakieś reguły ustalające - kto jest właścicielem przedmiotu w takim momencie ? albo jakieś zasady ? wyroki - orzecznictwo - które może mi pomóc w zwróceniu uwagi oferentowi że tak się po prostu nie postępuje ...

Z góry dziękuję z pomoc

kackkrak

Powrót