czym dokładnie zajmuje się notariusz?

• Autor wątku Autor wątku abel00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

abel00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Czy ktoś może mi tak łopatologicznie, bez specjalistycznego bełkotu wytłumaczyć co należy do obowiązków notariusza lub osoby która u takowego pracuje? okej, wiem, na stronach różnych notariuszy jest zwykle rozpiska, ja na pierwszej lepszej znalazłam coś takiego =moderacja= chyba każdy notariusz ma na stronie to samo= http://www.notariuszjurczak.pl/czynnosci-notarialne.html i niby jest konkret. ale ciekawa jestem jak to wygląda w praktyce, tak bardziej od kuchni. czy ktoś może się podzielić jakimiś osobistymi doświadczeniami? bardzo byłabym wdzięczna ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zakładam,że nie ma pani przygotowania prawniczego, stąd ta prośba żeby było bez "bełkotu" zapewne.

A dziwne pytanie stąd,ze pewnie znalazła pani oferte pracy i chciałaby się dowiedziec co będzie pani robiła - zgadłem?

Wiec - notariusz zajmuje się czynnościami notarialnymi. Tym wszystkim gdzie strony chca (lub musza) miec forme notarialną. Czynnosci notarialne okrslone sa w ustawie o notariacie -art 79, z którego zapewne przepisano to co jest pod tym linkiem przez panią wklejonym.

W skrócie - notariusz przygotowuje dokumenty, często o doniosłym znaczeniu np. przenoszące własnosć (nie można przenieść własności w drodze umowy inaczej jak poprzez akt notarialny). Bardziej prosto się nie da.

Jesli jeszcze sa jakies wątpliwości to prosiłbym o skonkretyzowanie pytania.

Powrót