Czyszczenie laptopa z tytułu niezgodności towaru z umową?

• Autor wątku Autor wątku PiotrKopytko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PiotrKopytko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam,
tak jak w temacie. Czas rocznej gwarancji upłynął i zastanawiam się czy sklep musi wziąć za to odpowiedzialność i wyczyścić laptopa na ich koszt.
Próbuję zapobiec awarii sprzętu (przegrzaniu/spaleniu) więc teoretycznie powinni przyjąć bez większych problemów tak jak w wypadku usterki.

A więc, czy mogę liczyć na taką darmową usługę?
Jak nie będą chcieli przyjąć to co zrobić?
Jak wyglądają terminy, których muszą się trzymać?

Drugie pytanko, Jak w przypadku reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową sklep działa w wypadku wystosowania zwrotu kosztów za towar. Mogą ją odrzucić i próbować naprawić, a w wypadku gdy naprawa będzie nieopłacalna/niemożliwa/nieskuteczna to muszą oddać pieniądze? To akurat pytanie "w razie czego/na przyszłość" ale liczę na fachową odpowiedź :)

PiotrKopytko napisał:
Czas rocznej gwarancji upłynął i zastanawiam się czy sklep musi wziąć za to odpowiedzialność

czemu sklep miałby brać odpowiedzialność że upłynęła gwarancja?

PiotrKopytko napisał:
czy sklep musi wziąć za to odpowiedzialność i wyczyścić laptopa

A była gdzieś informacja że sklep będzie czyścił tego laptopa?

art009 napisał:
czemu sklep miałby brać odpowiedzialność że upłynęła gwarancja?

Ze względu na umowę zawieraną podczas zakupu między kupującym a sprzedającym.

A była gdzieś informacja że sklep będzie czyścił tego laptopa?

Laptop nie działa tak jak powinien (przegrzewa się/resetuje) co jest niezgodne z umową. Jak się coś spali to dopiero wtedy miałbym iść? Gdzie tu jest sens?

Brud w laptopie nie jest wadą ukrytą, a konsekwencją sposobu i miejsca użytkowania i sklepowi nic do tego. Nikt Ci nic nie będzie czyścił, a jak się spali to kupisz inny na swój koszt.

PiotrKopytko napisał:
Ze względu na umowę zawieraną podczas zakupu między kupującym a sprzedającym

Czy gdzieś w umowie zawieranej podczas zakupu między kupującym z sprzedającym jest zapisane, że sklep bierze odpowiedzialność za to, że skończyła się gwarancja? Jak ta odpowiedzialność miałaby wyglądać?

Rozumiesz o co pytasz?

PiotrKopytko napisał:
Laptop nie działa tak jak powinien (przegrzewa się/resetuje) co jest niezgodne z umową

A są w umowie zawarte warunki w jakich należy korzystać z laptopa? Może używałeś go w środowisku o znacznym zanieczyszczeniu?

art009 napisał:
Czy gdzieś w umowie zawieranej podczas zakupu między kupującym z sprzedającym jest zapisane, że sklep bierze odpowiedzialność za to, że skończyła się gwarancja? Jak ta odpowiedzialność miałaby wyglądać?

Rozumiesz o co pytasz?

Zignoruj tą gwarancję, źle się wyraziłem. Wytłumaczyłem że chodzi o niezgodność towaru z umową

art009 napisał:
A są w umowie zawarte warunki w jakich należy korzystać z laptopa? Może używałeś go w środowisku o znacznym zanieczyszczeniu?

Tak są i przestrzegam ich wszystkich. W instrukcji obsługi nie ma nic o czyszczeniu podzespołów.
Zwyczajnie mogę być ignorantem i powiedzieć "laptop przegrzewa się co jest niezgodne z tym co kupiłem" chociaż wiem że chodzi o zwyczajne czyszczenie.

NagłaPomoc napisał:
Brud w laptopie nie jest wadą ukrytą, a konsekwencją sposobu i miejsca użytkowania i sklepowi nic do tego. Nikt Ci nic nie będzie czyścił, a jak się spali to kupisz inny na swój koszt.

To wyobraź sobie to tak, "nie wiem od czego to, bo się nie znam ale się spalił", a nie powinien przynajmniej w ciągu tych 2 lat.

Ostatnia edycja:
1. Termin gwarancji, rękojmi czy umowy o pracę po prostu mija, i nikt nie weźmie odpowiedzialności że tak się dzieje. W gruncie rzeczy terminy są właśnie po to aby się ich trzymać i aby mijały.

2. Bądź właśnie
PiotrKopytko napisał:
i powiedz że
PiotrKopytko napisał:
"laptop przegrzewa się
Rozbiorą go i jeżeli stwierdzą, że nie jest to spowodowane wadliwie działającym systemem chłodzenia (oderwaniem radiatorów lub - powiedzmy - źle nałożonej pasty termoprzewodzącej) a jedynie zanieczyszczeniem, prawdopodobnie zostaniesz obciążony kosztami tej usługi, ponieważ nie należy ona do napraw gwarancyjnych.

No i o taką odpowiedź mi chodziło.

A rękojmia trwa 2 lata więc wciąż jest ważna (laptop ma 1,5 roku).

Dzięki za pomoc, teraz chociaż wiem że nie ma co się łudzić na gwarancję i tego typu sprawy gdy kupuje laptopa :P

Ostatnia edycja:
A zęby myje się codziennie czy dopiero po 1,5 roku?
Przez takie cwaniakowanie tracą uczciwi klienci.
Mam nadzieję, że ktoś ze sklepu zagląda na to forum i skojarzy fakty po złożeniu reklamacji.

Nie wiem czy ty w ogóle zrozumiałeś temat, widocznie nie.
Zauważyłem że wielu tu na tym forum, takich co nie pomogą ale chętnie spamują.

Ostatnia edycja:
art009 napisał:
...prawdopodobnie zostaniesz obciążony kosztami tej usługi, ponieważ nie należy ona do napraw gwarancyjnych.
1. Nie zostanie obciążony, bo nie ma podstaw.
2. Nie mówimy o gwarancji.

jch15 napisał:
A zęby myje się codziennie czy dopiero po 1,5 roku?
Przez takie cwaniakowanie tracą uczciwi klienci.
Mam nadzieję, że ktoś ze sklepu zagląda na to forum i skojarzy fakty po złożeniu reklamacji.

Które konkretnie działanie lub pytanie to objaw "cwaniakowania"?
Swoją drogą, słowo dość mocne, by je używać pod adresem osoby obcej.

Powrót