da rade kogoś wydzidziczyc po testamencie?

• Autor wątku Autor wątku qazqazqaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qazqazqaz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
czy da rade kogoś wydziedziczyc po otwarciu testamentu?
sprawa wygląda tak:
zaopiekowaliśmy się z żoną moją babcią, ponieważ byłem jej jedynym wnukiem, a moja matka nigdy jej szacunku nie dała i nie chciała się nią zając na starośc, wzielismy babcie do siebie.
babcia swoją częśc zapisała w testamencie na nas, ale po odbyciu się sprawy o stwierdzenie nabycia spadku po babci matka dała mi do zrozumienia że będzie się ubiegałą o zachowek.
ogólnie bym jej nie żałował jak bym miał ale z drugieej strony czemu mam ją spłacac ze spadku po babci jesli ona się wogóle nią nie interesowała, podczas całego pobytu babci u nas nie była ani razu.
więc nie dotrzymała obowiązków rodzinnych.
babcia chorowała przed śmiercią i nikt wtedy nie myślał o tym aby matke wydziedziczyc.
w spadek wchodzi dom i pare tysięcy metrów działki.
matka z babcią są współwłaścicielami tego. dom chce matce zostawic ale jak załatwic wydzidziczenie z zachowku?
(ponieważ matka nie jest ugodowa)

skoro matka z babka były wspołwłaścicielkami domu i gruntu to o zachowku możemy mówić tylko w stosunku do części babki...

Nie mozna pozbawić matki zachowku bez wydziedziczenia... a tego nie mozna zrobić po śmieci babki...

czyli w przypadku upomnienia się jej o zachowek będe musiał ją spłacic?
wiem że to dziwne że nie moge się z matką dogadac ale ona to wyjątkowo ciężki przypadek.
dlatego uważam że nie należy jej się spłata poniewaz podczas całego pobytu babci u nas ona nawet raz nie zajrzała ani nie zatelefonowała jak się babcia czuje...
spadek babci to 1/2 całości więc matka też posiada 1/2.
a może jest jakaś forma wydzidziczenia po śmierci?

Niestety tak. Należy jednak przejrzeć np. art.997 k.p.c.
Roszczenia z tytułu zachowku przedawniają się z upływem lat trzech od ogłoszenia testamentu.
Aby obliczyć kwotę zachowku należy ustalić wartość posiadanych dóbr babci, ustalić udział jaki należałby się spadkobiercom i pomnożyć ten udział w zależności od sytuacji przez : 1/2 lub 2/3.
Czy matka jest(byłaby) jedynym spadkobiercą?

jest jedynym spadkobiercą ustawowym.
i myśle że może mi narobic sporo problemu...

Powrót