DAK Gesundheit a polskie zwolnienie lekarskie

• Autor wątku Autor wątku czakos93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czakos93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, pracuje w Niemczech, ubezpieczony jestem w DAK- Gesundheit.
Od 6.07 przebywam na zwolnieniu lekarskim wystawionym przez niemieckiego lekarza. Zwolnienie miałem do 20.07. W między czasie zjechalem do Polski, aby tam kontynuować leczenie. od 20.07 mam polskie zwolnienie lekarskie do 27.07. Zgłosiłem mojemu pracodawcy, że mam przedłużone zwolnienie lekarskie. Pracodawca stwierdził ,że firma nie akceptuje polskiego zwolnienie lekarskiego, i nie będzie wypłacane wynagrodzenie za czas choroby.
Firma tłumaczy się tym że niemiecka kasa chorych (DAK) nie może skontrolować czy faktycznie jestem niezdolny do pracy ponieważ przebywam na terenie Polski.

Czy firma/kasa chorych rzeczywiście może nie uznać mojego zwolnienia?

To wprawdzie dotyczy AOK, ale DAK powinno dzialac na takich samych zasadach:

Choroba i zwolnienie lekarskie z Polski
AOK Nordost akceptuje zarówno zwolnienia lekarskie wystawione w Niemczech jak i zwolnienia wystawione w Polsce na drukach ZUS-ZLA. Lekarz wypisujący zwolnienie wypełnia trzy druki: oryginał w kolorze czerwonym przeznaczony dla ZUS, egzemplarz zwolnienia w kolorze zielonym dla pacjenta oraz trzeci egzemplarz, który pozostawia u siebie. Numer statystyczny choroby pojawia się tylko na oryginale. Ponieważ AOK potrzebuje informacji na temat diagnozy, ważne jest, abyście Państwo złożyli w AOK Nordost - obok kopii zielonego egzemplarza, który jest przeznaczony dla Państwa celem doręczenia pracodawcy - także kopię oryginału (czerwony druk). Przyspieszy to znacznie zarejestrowanie polskiego zwolnienia lekarskiego przez AOK. Przypominamy, że AOK jest uprawniona do uzyskania w ZUS wszelkich informacji potwierdzających prawdziwość doręczonego zwolnienia oraz do zlecenia przebadania ubezpieczonego w celu potwierdzenia diagnozy.

https://www.aok.pl/choroba-i-zwolnienie-lekarskie-z-polski-529.php

Dzięki wielkie, na maila dostałem tako o to odpowiedz od mojej firmy

Pracownik, który jest zatrudniony przez niemiecką firmę i pracuje na terenie Niemiec jest zobowiązany w momencie choroby do przedłożenia swojemu pracodawcy zwolnienia lekarskiego.
Tak też Pan uczynił, stąd Pana pierwsze, niemieckie zwolnienie lekarskie zostało przez firmę zaakceptowane. Jednak w momencie, gdy podczas zwolnienia pozwala Pan sobie na powrót do Polski, wygasa roszczenie do zasiłku chorobowego. Nasz ubezpieczyciel ma prawo go NIE WYPŁACIĆ z powodu poważnych wątpliwości co do niezdolności do pracy.
Skoro jest Pan w stanie odbyć tak wyczerpującą i daleką podróż, to domniemywa się, iż jest Pan również w stanie pracować.
Osoba chora powinna zatem znajdować się na terenie Niemiec i tam dochodzić do zdrowia. Dodatkowo nie wiem czy zdaje Pan sobie sprawę z tego, że w Niemczech, podobnie zresztą jak w Polsce, kasa chorych (tutaj Die DAK- Gesundheit) ma prawo do kontroli prawidłowości wykorzystania zwolnień lekarskich. Przez Pana działanie taka kontrola przez niemiecką kasę chorych, została zablokowana, zatem i wypłacenie świadczeń w świetle prawa nie powinno mieć miejsca (mimo przedłożenia niemieckiego zwolnienia).
Naszym obowiązkiem jest teraz poinformować ubezpieczyciela, że w momencie zwolnienia chorobowego zjechał Pan do kraju, czego na Pana korzyść nie zrobiliśmy.
Dalej: Polskie zwolnienia, tym bardziej w Pana przypadku, nie będzie przez firmę akceptowane. W tej sprawie stanowisko firmy się nie zmienia.

Czyli ich zachowanie nie ma zadnej podstawy prawnej i sąd stanie po mojej stronie?

Ale oni maja racje.Jezeli bys byl np. na urlopie w pl,a urlop by sie konczyl i bys zachorowal , wtedy musza uznac twoje zwolnienie lekarskie z pl.
Jezeli dostales zwolnienie w niemczech,do konca tego zwolnienia trzeba siedziec w domu.

Witam bardzo potrzebuje pomocy chodzi o to ,że od 11.04.2017 przebywam na zwolnieniu,skl.są odprowadzane do Dak Hamburg,moj pracodawca zapłacil mi za 6 tyg.teraz powinno Dak,pracodawca wysłal co trzeba tzn.ile mi wypłacil,kiedy pisze z nimi na czacie stale cos wynajdują dziś mi na pisali to...
Ich kann Ihnen leider hier im Beraterchat nicht beantworten, ob die uns heute zugemailte Bescheinigung ausreichen ist, um Ihnen Ihr Krankengeld auszahlen zu können. Die Bescheinigung ist nicht in deutscher Sprache. Bitte nehmen Sie doch morgen direkt telefonisch Kontakt mit Ihrer Kundenberatung auf. Sie erreichen diese telefonisch unter:
Telefon 49 3591 271500

Proszę mi powiedziec dlaczego oni teraz chca po niemiecku moj kod choroby obowiązuje w całej Uni czego oni nie rozumieją wyslałam im raz numer DIAGNOZY ,dzis byłam u lekarza i dla potwiedzenia napisał jeszcze raz kod jest taki sam,jutro im wyslę...czy mają prawo mi nie zapłacić Zasiłku,proszę o pomac ..EWA KRÓLAK TEL.511490383 POZDRAWIAM

zachorowałam w Polsce w czasie dwu miesięcznej przerwy,tera na pisali mi,że ma przyjechac do Górlitz,co oni wymyślają,ja na nogę nie mogę stanąć,w lipcu mam neuochirurga,co robić..pozdrawiam

Niech ci polski lekarz wystawi zaswiadczenie ze nie mozesz podrozowac, przetlumacz na wlasny koszt to zaswiadczenie u tlumacza, to az takie drogie w Polsce nie jest i wyslij im faksem, niech ten ich lekarz urzedowy sie skontatkuje zu polskim albo sam do ciebie przyjedzie

o dzięki dobrze by to bylo,żeby przyjechał,mój lekarz nie umie po niemiecku,nic bede musiała chyba jechać,to jakieś kpiny,tak daleko..dzięki za radę..

Powrót