Dane dostępne na innych portalach

• Autor wątku Autor wątku Tycja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tycja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Otwieram stronę zawierającą profile osób i firm z branży usługowej.
Czy dozwolone jest kopiowanie informacji z innych stron (imię i nazwisko, nr tel., adres, specjalizacja) i umieszczenie ich na mojej stronie bez wcześniejszej zgody tych osób?

Pozdrawiam serdecznie

Raczej wymagana jest zgoda właścicieli stron na których znajdują się dane osobowe.

Napisałam "raczej" dlatego, że z mojego doświadczenia większość stron internetowych i serwisów (zwłaszcza takich, które posiadają dane wrażliwe) posiada politykę prywatności. W tejże polityce umieszczają informacje o tym, że wszystkie wpisy, materiały, zdjęcia teksty, są ich własnością, a kopiowanie bez zgody jest zabronione.
Swoją drogą to smutne, że dane osobowe stały się obecnie jedną z cenniejszych rzeczy, które można kupić...
Gdybym się myliła proszę śmiało pisać i wyprowadzić mnie z błędu.

Agnieszkak1 napisał:
... a kopiowanie bez zgody jest zabronione. ...
Taki zapis nie ma podstawy prawnej. Co do zasady rozpowszechnianie skopiowanych treści może wymagać zgody uprawnionego.

LeszsekS napisał:
Taki zapis nie ma podstawy prawnej. Co do zasady rozpowszechnianie skopiowanych treści może wymagać zgody uprawnionego.

Co kryje się pod magicznym słowem może? Interesujące mnie dane są dostępne na różnego rodzaju stronach w katalogach firm np. fryzjerzy, kosmetyczki itd. Bardziej interesowało mnie to, czy właśnie od strony fryzjerów i kosmetyczek nie będzie problemu.

Tycja napisał:
Co kryje się pod magicznym słowem może? ...
To, że możemy mieć tutaj do czynienia z bazą danych podlegająca ochronie z tytułu Ustawy o ochronie baz danych.

Powrót