Dane na umowie zlecenie a Rodo

• Autor wątku Autor wątku Ib9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Ib9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
Po 2 miesiącach od zawarcia umowy zlecenie pracodawca przesłał mi ją listem zwykłym nierejestrowanym. Tłumaczył się że moja wersja oryginału umowy nie może być mi wyda a w dniu podpisania umowy gdyż musi trafić do centrali w celu weryfikcji.
Po otrzymaniu przesyłki okazało się dodatkowo że koperta była nieprawidłowo zaklejona i można było sprawdzić zawartość nie pozostawiając śladu po otwarciu. Czy ustawa Rodo przewiduje kary za nienależyte zabezpieczenie przesyłek z ważnymi danymi typu pesel, numer dowodu, adres? Czy tego typu dokumenty mogą być wysłane zwykłym listem? Czy dla własnego bezpieczeństwa powinnam zgłosić tą sytuację do odpowiedniej instytucji aby zabezpieczyć się w przypadku dostania się moich danych w niepowołane ręce? Gdzie powinnam zgłosić takie zdarzenie? I czy pracodawca może odmówić wydania mi mojej kopii umowy w dniu jej zawarcia? Proszę
o poradę co powinnam zrobić aby zminimalizować ryzyko przykrych konsekwencji jakie mogą mieć miejsce jelsi moje dane rzeczywiscie dostały się w niepowołane ręce.

Na umowie podałam numer PESEL, numer dowodu, datę urodzenia, podpis. Czy mając takie dane ktoś mógłby wziąć na mnie pożyczkę lub zaszkodzić mi w inny sposób? Zawsze tego typu dokumenty z danymi wysyłano do mnie listem poleconym, w tym przypadku otrzymałam niezaklejoną/ otwartą kopertę i nie mam jak zgłosić reklamacji jeśli okaże się że czegos brakuje. Stąd moje pytanie, czy na zleceniodawcy/pracodawcy ciąży jakakolwiek odpowiedzialność za to jak obchodzi się z danymi osobowymi zleceniobiorców/pracowników.

Ib9 napisał:
... Czy mając takie dane ktoś mógłby wziąć na mnie pożyczkę lub zaszkodzić mi w inny sposób?...
A co to ma mieć wspólnego z RODO? Próbowałaś samodzielnie zapoznać się z treścią tego rozporządzenia?

Powrót