Dane osobowe a kronika klasowa

• Autor wątku Autor wątku Pan1324
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pan1324

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich bardzo serdecznie,

jest to moje pierwsze pytanie, dlatego nie wiem gdzie dokładnie je umieścić. Jeżeli jest błędne proszę o przeniesienie. Moje pytanie dotyczy danych osobowych.

Sytuacja wygląda następująco.
Kilka lat temu skończyłem szkołę średnią. Na koniec kilka osób z klasy zrobiło kronikę klasową, w której umieścili listę uczniów (imię i nazwisko) oraz zdjęcia z życia klasy. Kronika jest w postaci slajdów. Umieszczona na fb w zamkniętej grupie do której dostęp mają byli uczniowie klasy. A moje pytanie brzmi: Czy mogę domagać się usunięcia moich danych osobowych takich jak imię i nazwisko oraz zdjęcia, na których jestem przedstawiony. Zdjęcia zazwyczaj są grupowe bądź przedstawione 2 osoby uczeń-wychowawca. Czytałem wiele na temat danych osobowych, ale nigdzie nie dostałem jasnej odpowiedzi jeżeli chodzi o imię i nazwisko. Moje nazwisko jest rzadkie (w Polsce może 20-30 osób takie ma) a jeżeli chodzi razem o imię i nazwisko to jestem jedyny w Polsce, który takie posiada.Nie ma żadnego problemu, aby znaleźć kogoś z takim imieniem i nazwiskiem. Czy to podlega w tym momencie pod ochronę danych osobowych?

Co zrobić jeżeli osoba odpowiedzialna za kronikę nie będzie chciała usunąć moich danych oraz zdjęć?

Liczę na sensowną odpowiedź.

Dziękuje i pozdrawiam.

Każdy może się domagać ale przetwarzanie danych w ramach czynności o czysto osobistym lub domowym charakterze nie podlega RODO bo ono obecnie obowiązuje.

Wyłączenie stosowalności przepisów o ochronie danych osobowych obowiązywało na takiej samej zasadzie także na gruncie dyrektywy z 95 roku, która poprzedzała RODO.

Sądy europejskie interpretują to pojęcie w specyficzny sposób, a jedno z najważniejszych orzeczeń, na którym obecnie opiera się wykładnia tego wyłączenia to C-101/01 Lindqvist, gdzie Europejski Trybunał Sprawiedliwości przyjął, że gdy mowa o zamieszczaniu treści w internecie (w taki sposób, że staną się one dostępne dla nieograniczonej liczby odbiorców), to nawet, jeżeli robi to osoba fizyczna w celach np. towarzyskich lub innych całkowicie prywatnych i niezarobkowych - nie można stosować tego wyłączenia.

Tu, opisywana sprawa jest nieco odmienna niż ta z wyroku ETS - ponieważ dostęp do zdjęć ma jedynie ograniczony krąg odbiorców (w wyroku chodzi o zwyczajną, powszechnie dostępną stronę internetową).

W każdym razie, jeżeli osoba prowadząca kronikę odmówi usunięcia poszczególnych zdjęć lub zdjęcia - zawsze istnieje możliwość złożenia skargi do Prezesa UODO - i wtedy on stwierdzi będzie mógł np. nakazać usunięcie zdjęć lub uzna, że przepisy RODO nie mają tu zastosowania.

Powrót