Dane osobowe w gazecie

• Autor wątku Autor wątku LubiePiety
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LubiePiety

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam ;)
Chciałbym się dowiedzieć, jak z punktu widzenia prawnego wygląda kwestia danych osobowych w tym przypadku. Otóż dzisiaj (bez swojej wiedzy, ani tym bardziej zgody) znalazłem w pewnej gazecie swoje dane. Z zamieszczonych tam informacji jasno wynika, że jestem uczniem konkretnej klasy, w konkretnej szkole, że zdaję w maju maturę i oczywiście jest podane moje imię i nazwisko - na szczęście obyło się bez zdjęcia.
I teraz zastanawiają mnie 2 rzeczy:
1. Czy takie informacje mogą być legalnie zamieszczane w prasie? Nawet jeżeli sobie tego nie życzę?
2. Nie mam pojęcia skąd ta gazeta miała w ogóle taką informację.. Zgaduję, że ze szkoły, ale czy lista osób uczęszczających do szkoły jest jawna? Skąd wiedzą, że jestem maturzystą? Czy szkoła mogła im legalnie przekazać takie dane jak imię i nazwisko, klasa do której uczęszczam oraz to, czy przystępuję do matury?
Szukałem w tej gazecie osoby odpowiedzialnej za umieszczenie tam tych danych, ale znalazłem tylko ogólnikowe informacje na końcu gazety, takie jak: redaktor, zdjęcia, adres redakcji...
Sprawa nie jest jakaś bardzo drastyczna, bo nikt mnie tam nie obraża itp, niemniej jednak temat mnie zainteresował. Jestem prawie pewien, że szkoła nie powinna udostępniać tych danych. Co do dziennikarzy to już nie wiem, ale skądś te dane wzięli.
Z góry dziękuję za każdą rzetelną i poważną odpowiedź.
Pozdrawiam ;)

Powrót