Dane osobowe.

• Autor wątku Autor wątku jezol34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jezol34

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Co powinienem zrobic jezeli poprzez moja strone www przechodza dane osobowe? Czy sa jakies wymogi prawne odnosnie tego?
Sa one dostepne w strefie na haslo - uzytkownikow zakladam odgornie tylko ja - administrator. Sa to firmy, ale te firmy wprowadzaja dane swoich klientow takie jak imie, nazwisko pesel, nr telefony etc. i jest to przechowywane w bazie danych, dla potrzeb statystyk sprzedazy (tylko dla nas wewnetrznie).

jaie to sa koszty? i co sie z tym wiaze?

Kliknij w link powyżej. Art 36 i dalsze.

Tu masz wzór zgłoszenia bazy danych:
link: http://www.giodo.gov.pl/data/filemanager_pl/530.doc

a jeszcze wymagania dotyczące dokumentacji:
rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie dokumentacji przetwarzania danych osobowych oraz warunków technicznych i organizacyjnych, jakim powinny odpowiadać urządzenia i systemy informatyczne służące do przetwarzania danych osobowych (Dz. U. Nr 100, poz. 1024)
link: http://www.giodo.gov.pl/plik/id_p/521/j/pl/

Ostatnia edycja:
Witam! Mam pytanie także odnośnie danych osobowych. Ostatnio zapisałam się na jakimś portalu (choć nie jestem tego pewna). Dostałam informację, że nie zrezygnowałam z kożystania z tego portalu i mam uiścić opłatę 50zł za kożystanie z tego portalu w ciągu 5dni. Ja nie chę być na takim portalu i kategorycznie napisałam, że nie wyrażam zgody na przetważanie moich danych osobowych i, że mają mnie usunąć z tego portalu. Nie mam ochoty z niego korzystać. Czy oni mają prawo ściągać ze mnie jakieś należności za coś czego nie chcę? Zgodnie z prawem mogę w każdej chwili cofnąć moją zgodę na przetważanie moich danych bez żadnych konsekwencji. Czy ich własny regulamin może stać ponad prawem? I czy dobrze rozumiem,m że wg prawa mogę udzielać swoich danych osobowych i cofać moją zgodę bez żadnych opłat. Co jeśli nie skasują moich danych i będą mnie nagabywać o uiszczenie tej opłaty? Czy muszę to zrobić? Proszę pomóżcie! :(

Zainteresowanaprawem napisał:
Witam! Mam pytanie także odnośnie danych osobowych. Ostatnio zapisałam się na jakimś portalu (choć nie jestem tego pewna). Dostałam informację, że nie zrezygnowałam z kożystania z tego portalu i mam uiścić opłatę 50zł za kożystanie z tego portalu w ciągu 5dni. Ja nie chę być na takim portalu i kategorycznie napisałam, że nie wyrażam zgody na przetważanie moich danych osobowych i, że mają mnie usunąć z tego portalu. Nie mam ochoty z niego korzystać. Czy oni mają prawo ściągać ze mnie jakieś należności za coś czego nie chcę? Zgodnie z prawem mogę w każdej chwili cofnąć moją zgodę na przetważanie moich danych bez żadnych konsekwencji. Czy ich własny regulamin może stać ponad prawem? I czy dobrze rozumiem,m że wg prawa mogę udzielać swoich danych osobowych i cofać moją zgodę bez żadnych opłat. Co jeśli nie skasują moich danych i będą mnie nagabywać o uiszczenie tej opłaty? Czy muszę to zrobić? Proszę pomóżcie! :(
1) ja nie wiem czy się zapisałaś i gdzie... nie wiem również czy korzystanie ze strony gdzie się zapisałaś jest płatne ponieważ nie raczyłaś nawet podać co to za strona... niemniej jednak skoro zawarłaś jakąś umowę to ....umów należy dotrzymywać.. a czy korzystałaś czy nie to inna sprawa...-zapewne miałaś możliwość korzystania...

To nie ja zgłosiłam swoje dane osobowe (nie pamiętam tego). Ale ostatnio składałam dużo CV o pracę i mogłam tam coś wypełnić przez przypadek. (cały dzień przed kompem w poszukiwaniu ofert pracy robi swoje). To jest jakaś agencja reklamowa. Bez mojej zgody nie mają prawa umieszczać moich danych gdziekolwiek. A każdą zgodę na przetwarzanie danych można cofnąć bez konsekwencji prawnych, tak mówi prawo.
To nie była żadna umowa, bo umów nie zawieram przez internet. Dla mnie to jest zwykły portal i na jakiej zasadzie mają prawo żądać kasy? Nie wiem czy wogóle jest to legalne. Jeśli nie pozwalam umieszczać nigdzie moich dnych to za co niby miałabym im płacić? Jak nie będę na żadnym portalu. Wogóle jest to bardzo niemiła firma.

Posiadam stronę, na której niezbędne do korzystania z niej jest podanie swoich danych teleadresowych, imienia i nazwiska. Aby móc przechowywać takie dane muszę zarejestrować bazę danych w GIODO. Wypełniłem już formularz w kreatorze na stronie GIODO. Wydrukowałem i ujrzałem "data, podpis i pieczęć wnioskodawcy".
1. Czy tą pieczątkę trzeba stawiać? Ja nie mam żadnej pieczątki... Mogę wysłać wniosek bez stawiania pieczęci?
2. Jakie są szanse na zaakceptowanie wniosku?

Powrót