dane z komputera

• Autor wątku Autor wątku rsosnik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rsosnik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam brdzo serdecznie mam pytanie w imieniu mojej kolezanki ktora jest w trakcie sprawy rozwodowej z mezem. Kolezanka rozwodzi sie z mezem gdyz robil jej ciagle awantury, byla bita przez niego, ciagle pił i niepracował. Maja razem syna. i ostatnio dowiedziala sie ze maz sypia z inna kobieta i widzila ich razem. Mieszkaja ciagle razem gdyz kolezanka nie ma sie gdzie podziac. Ostatno jej maz wyniosl z domu ich wspolny komputer do znajomego ktory zlama haslo z komunikatora gadu gadu i odczytal cala korespondecje mojej kolezanki z znajomymi miedy innymi z roznymi kolegami poznanymi poprzez komunikator. I teraz pytanie. Czy on moze te informacje wykorzystac przeciwko niej tz bronic sie tym ze ona go zdradala dlatego on jej robil awantury i dlatego przez nia naduzywal alkoholu?

To sie nazywa zlamanie prawa ochrony danych osobowych i korespondencjii,ale musi udowodnic ze wlasnie tak bylo ze kolega zlamal haslo do gg.Z reszta rozmowa przez gg nie jest zdrada,z reszta sama postawa jej meza (pije nie pracuje i zneca sie fizyczne) prowokuje do tego ze kobieta szuka kogos z kim moze porozmawiac.

tz informacje przez niego uzyskane nie powinny jej zaszkodzic w sadzie

Nie wiem jak do takich dowodów podejdzie sąd, ale łamanie haseł dostępu jest - moim zdaniem - przestępstwem.
Kodeks karny stanowi:
[lex:3qzf8wfw]Art. 269b. (103) § 1. Kto (...) pozyskuje, (...) lub udostępnia innym osobom(...) hasła komputerowe, (...) umożliwiające dostęp do informacji przechowywanych w systemie komputerowym (...),
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1, sąd orzeka przepadek określonych w nim przedmiotów, a może orzec ich przepadek, jeżeli nie stanowiły własności sprawcy.[/lex:3qzf8wfw]
Dobrze by było przenieść ten wątek do Prawa karnego.
Mało tego, takie dowody sa niewiarygodne, bo jeżeli haker zdołał złamać hasło, to tak samo mógł ingerować w zapis rozmów komunikatora, czyli zmienić ich treść na korzyść swojego kolegi.

dziekuje wszystkim za poswiecony czas i komentarze

Dla weryfikacji moich przypuszczeń przeniosę temat do Prawa karnego z podglądem w prawie rodzinnym.
Proszę kolegów z PK o wyrażenie swojej opinii.

Może wypełniasć to zachowanie znamiona czynu z art. 267 kk.
atomiast na pewno mogą też być problemy dowodowe.

Powrót