Dania-choroba męża w Polsce

• Autor wątku Autor wątku GosiaOla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GosiaOla

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Bardzo proszę o wskazówki, radę ,pomoc. W zasadzie zwracam się do mala_zaarhus - może i mi pomoże rozgryźć temat.
Postaram się krótko....mój maż od 9 lat pracuje w Danii, stały kontrakt, legalny pobyt. 3 tygodnie temu przyjechał do Polski na urlop i znalazł się w szpitalu. Okazało się,że zapadło mu sie płuco. Najpierw jeden szpital, po tygodniu szpital specjalistyczny i w rezultacie operacja-Pleurektomia. Podczas pobytu w szpitalu okazało się, że jego niebieska karta ubiezpieczenia straciła ważność. Kolega, który przebywał w tyn czasie w Danii zgłosił do Komuny ten fakt i tydzień potem maż dostał druk od nich: Attest som midlertidigt erstatter det europaeiske sygesikringskort.
Nie wierm jak sie poruszać dalej w temacie ubezpieczenia, zwolnienia lekarskiego itp. Maż w tej chwili dochodzi do siebie, będzie musiał na conajmniej 3 miesiace odpocząć od pracy. Pracodoawca jest ze mna w kontakcie e-mailowym, natomiast na pytanie, czy potrzebuje jakichkolwiek dokumentów dot, choroby meża, pisze, że na razie nie. Czytam o podobnych sutuacjach i smaam nie wiem od czego mam zacząć. Zrobić tłumaczenie wypisów ze szpitala i wysłać do Pracodoawczy czy do Kommune? Czy maż potzrebuje polskie L4? I co z tym ubezpieczeniem ? Czu ZUS będzie czekał na niebieską kartę, czy wystarczy mu ten druk, który obecnie posiadamy?
Bardzo proszę o jakaś radę, może kolejność w działaniu....teraz oprócz strachu o meża doszło jeszcze tyle formalności....Bedzę wdzięczna za każdą pomoc.

Mam nadzieje, wszystko skonczy sie dobrze.
1. Kartka, ktora Pani maz dostal od gminy to Zaswiadczenie, ktore tymczasowo potwierdza/zastepuje niebieska karte.
2. Pierwsze 30 dni chorobowego pokrywa pracodawca. Potem wyplacanie chorobowego przechodzi na gmine. Sa pewne wyjatki - czasem pracodawca oplaca pierwsze 2. miesiace, ale sadze, ze sam by o tym powiadomil.
3. W Danii od 1. listopada wszelka komunikacja z urzedami powinna przychodzic na e-boks.dk ew. borger.dk tj. nie ma obowiazku wysylania listow poczta do obywatela. Dlatego tez radze jak najszybciej skontaktowac sie z gmina (moze maz ma Nem-Id) i poprosic o przesylanie korespondencji do Polski.
4. Kiedy obowiazek wyplaty chorobowego przechodzi na gmine, to przesyla ona list Underretningsbrev, w ktorym prosi o potwierdzenie informacji otrzymanych przez pracodawce tj. stawki godzinowej, stazu pracy, choroby itp. List nalezy odeslac w przeciagu 14 dni.
5. Troche zalezy od wieku meza, ale najczesciej gmine chce zobaczyc sie z obywatelem i porozmawiac o chorobie itp. jakos miesiac po przejsciu na swiadczenie chorobowe z gminy. Sa jednak wyjatki, bo czasem nie ma sensu targanie chorego itp.
Na chwile obecna chorobowe to 22tyg + 5 dni. Sa mozliwosci przedluzenia.
Gmina czesto wystepuje do lekarza, szpitala z prosba o zaswiadczenie dot. stanu zdrowia. Jesli ktos nie przebywa w Danii, nalezy dostarczyc tlumaczenia polskich zaswiadczen.
6. Warto skorzystac z mozliwosci pracy w ograniczonym wymiarze czasu na poczatku powrotu do pracy. Tak z 3 godz. dziennie i potem stopniowo do 37godz. Gmina pokrywa roznice, tj. pracodawca placi za 3godz. za 5 dni w tygodniu, gmina za 22godz, az pracownik wroci na pelen etat. Moze to jest dosc odlegle w czasie, ale zawsze warto pomyslec.
Jak cos prosze pytac.

Bardzo dziękuję za pomoc.....wiedziałam, że mogę na Ciebie liczyć. Właśnie przywieziono nam niebieska kartę i powoli wypełniam zadania:) Jeszcze raz wielkie dzięki....w razie jakichkolwiek wątpliwości na pewno tutaj zajrzę. Pozdrawiam

Powrót