darowizna a mieszkanie komunalne

• Autor wątku Autor wątku anielskie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anielskie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam. Mama rok temu oddała mi w darowiźnie mieszkanie. Na mieszkanie to wzięliśmy kredyt z mężem i go spłacamy. Jest to mieszkanie komunalne w którym mieszkam od urodzenia. Mam jeszcze troje rodzeństwa, ale oni mają już swoje własnościowe mieszkania. Mam kilka pytań:

1. Czy po śmierci mamy (tata nie żyje) moje rodzeństwo może się domagać części mieszkania albo pieniędzy (zmusić do sprzedania i spłacenia ich)?
2. Mój mąż jest wciąż zameldowany u swoich rodziców i oni teraz chcą go wymeldować bo ponoć ponoszą jakieś koszty z tytułu jego zameldowania tam. Czy to prawda?
3. Czy jeśli go wymeldują i ja przy melduje go do naszego mieszkania będę musiała zwrócić bonifikatę za mieszkanie komunalne?
4. Czy jeśli mój mąż będzie przy meldowany tam nadal i w razie śmierci rodziców dziedziczy to mieszkanie? Jest to mieszkanie spółdzielcze wykupione. Dodam, że ma jeszcze brata.

Dziękuję za odpowiedz.

Najpierw uściślij w jaki sposób darowałą mieszkanie komunalne, przecież właścicielem komunalki jest gmina.
1. Jeśli to komunalka, to rodzeństwu nic do mieszkania (jedynie mogliby mieć roszczenia o najem, jeśli spełnili by wymagania kc). Jeśli mieszkanie było własnością mamy (np. wykupione od gminy) i w drodze darowizny Ty je otrzymałaś, to mają prawo do zachowku. Sposób wyliczenia zachowku, to odrębny temat.
2.Ponoszą. Chociażby w opłatach za wywóz śmieci. Jeśli inne media są nieopomiarowane (np. zużycie wody ryczałtowo), to też płacą od osoby.
3. Meldunek nie ma nic do prawa własności.
4. Dziedziczy. Chyba, że rodzice go wydziedziczą.

Powrót