Darowizna a wspólność majatkowa

• Autor wątku Autor wątku Jan_P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jan_P

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Mam problem co do którego szukałem rozwiązania w internecie ale nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.
A mianowicie:
Mam z żoną ustawową wspólność majątkową. Otrzymałem samochód w darowiźnie od rodziców. Jak mogę wprowadzić ten samochód do naszej wspólności majątkowej?
Wystarczy oświadczenie w urzędzie komunikacji, że proszę o wpisanie żony jako współwłaściciela zaznaczając, że jest między nami ustrój wspólności majątkowej czy jakoś inaczej?(może umowa darowizny z majątku osobistego na wspólny miedzy mną a żoną)
Proszę o podpowiedź.

Wystarczy oświadczenie w urzędzie komunikacji.

Nie wystarczy samo oświadczenie właściciela pojazdu.

Umowa rozszerzająca wspólność majątkową małżeńską na majtek osobisty męża (tutaj własność pojazdu) może być zawarta tylko w formie aktu notarialnego. - Art. 47 § 1 ustawy Kodeks rodzinny i opiekuńczy.

Taki sam skutek można też osiągnąć przez umowę darowizny zawartą między małżonkami. W umowie darowizny mąż daruje swojej żonie całość prawa własności danego pojazdu do współwłasności łącznej małżonków istniejącej na zasadach ustawowej wspólności majątkowej małżeńskiej. Umowa darowizny pojazdu nie musi być zawarta w formie aktu notarialnego. Może być zawarta w zwykłej formie pisemnej (nawet na kartce wydartej z zeszytu).
Po zawarciu umowy darowizny żona powinna zgłosić (SD-Z2) do urzędu skarbowego nabycie 1/2 udziału w pojeździe mechanicznym tytułem darowizny ponieważ przyjmuje się że udziały małżonków w majątku wspólnym są równe. - Art. 43 § 1 ustawy Kodeks rodzinny i opiekuńczy.

Muszę sprostować wcześniejszy post. W przypadku, gdy małżonkowie nie posiadają rozdzielności majątkowej, a pojazd został nabyty w czasie trwania małżeństwa dopisanie lub wykreślenie współmałżonka do dokumentów następuje na podstawie oświadczenia.

Oświadczenie wystarczy, gdy małżonkowie nie posiadają rozdzielności majątkowej, a pojazd został nabyty w czasie trwania małżeństwa

Ostatnia edycja:
adalbert2004 mylisz się.

Jan_P napisał:
Otrzymałem samochód w darowiźnie od rodziców.

Art. 33 ustawy Kodeks rodzinny i opiekuńczy
Do majątku osobistego każdego z małżonków należą:
1) przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności ustawowej;
2) przedmioty majątkowe nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę, chyba
że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił;

@adalbert2004 Oświadczenie wystarczyłoby, gdyby pojazd wchodził do małżeńskiej wspólnoty majątkowej. W przeciwnym przypadku wymagany jest dokument przenoszący prawo własności (patrz pkt 4. na stronie, którą podlinkowałeś).

Nawet w trakcie trwania małżeństwa każdy z małżonków może nabyć majątek nie wchodzący do małżeńskiej wspólnoty majątkowej (spadek, darowizna).
Skoro autor wątku otrzymał samochód w darowiźnie, to pojazd ten stanowi jego majątek osobisty i aby wprowadzić go do majątku wspólnego potrzebna będzie odpowiednia umowa (rozszerzająca wspólnotę, darowizny, albo w ostateczności sprzedaży udziałów w pojeździe).

Powrót