Darowizna a wspólność majątkowa

• Autor wątku Autor wątku Romecky81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Romecky81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Mam - jak to bywa w kontekście prawa podatkowego - kilka wątpliwości i pytań. Może tutaj uzyskam odpowiedź i potwierdzenie :)

Wraz z żoną mamy wspólność majątkową (i jednocześnie wspólne konto bankowe). Na tym koncie posiadamy pewne środki finansowe zebrane w trakcie trwającego małżeństwa. Żona od matki dostanie darowiznę, więc z tego co wyczytałem środki te będą stanowiły jej własność. Chcemy jednak żeby weszły w skład majątku wspólnego - rozumiem, że tutaj wystarczy podpisać stosowną umowę darowizny między żoną a jej matką w której to darczyńca wyrazi wolę, by darowane środki weszły w skład wspólności majątkowej żony? I później standardowo druk SD-Z2, którego załącznikiem będzie umowa i potwierdzenie przelewu - celem uniknięcia płacenia podatku?

I druga kwestia. Chcemy te nasze wspólne środki (wszystkie) przekazać mojemu bratu w formie darowizny. A skoro idą ze wspólnego konta i mamy wspólność majątkową to ja dokonuję takiej darowizny, ale w umowie darowizny żona musi potwierdzić, że wyraża na to zgodę? Brat później standardowo zgłasza SD-Z2, by nie płacić podatku?

Dobrze to układam w całość?

Pozdrawiam,
Romecky81

Romecky81 napisał:
Dobrze to układam w całość?
Dobrze. Z tym, że jeżeli kwota nie przekracza ustawowego limitu to zgłoszenia się nie składa.

Tak, tak.
Akurat przekracza.
Ale dziękuję za odpowiedź.

Powrót