Darowizna dla domu dziecka

• Autor wątku Autor wątku dzwandzia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzwandzia

Użytkownik
Odpowiedzi
314
Witam.
Prowadze sklep spozywczy.Mam zainstalowane kasy fiskalne,dzialalnosc prowadzona jest na zasadach ogolnych przez caly rok.Jak to zawsze bywa w zywnosci,costam zawsze sie przeterminuje.Aby uniknac moim zdaniem marnotrawienia i wyrzucania to chcialabym zgromadzic sobie te wszystkie produkty zanim straca waznosc (a wiem orientacyjnie co jeszcze sprzedam a co sie przeterminuje, gdyz sklep jest na wiosce,a obrot najwiekszy jest w sezonie letnim)(zaznaczam iz dzialalnosc prowadze caly rok) i przekazac w formie darowizny dla najblizszego domu dziecka.Moje pytania sa nastepujace:
1.Jak mam wystawic Fa w moich cenach czy cenach hurtowych?
2. Co mam z taka Fa zrobic,jak ksiegowac?
3. Co daje mi taka Fa ?

Re: Darowizna dla domu dziecka.

Ciężki temat.
Chyba z relacji telewizyjnych słyszała Pani o piekarzu który zbankrutował dlatego, że miał dobre serce i bezpłatnie rozdawał czerstwy chleb biednym. Fiskus jest bezwzględny.
Radziłbym uzyskać pisemną interpretację od Naczelnika swojego US.
Ja osobiście rad w tym temacie nie daję, aby nie mieć później kogoś na sumieniu jak fiskus obciąży go potężnym podatkiem.

Prawda, trudne pytanie, ale można, jak sądzę, posiłkować się artykułem z serwisu Gofin.pl. Sprawdzone i rzetelne źródło. Poniżej artykuł z tego serwisu datowany na listopad 2007.
[cytat:1a4awprf]
Darowizny środków trwałych i towarów w księgach darczyńcy

Prowadzimy sklep z materiałami budowlanymi (jesteśmy podatnikiem podatku VAT) i postanowiliśmy przekazać w formie Darowizny środki trwałe (samochód i komputer) oraz towary (płytki ceramiczne i kabiny prysznicowe) na rzecz organizacji charytatywnej. Jak ująć te operacje w księgach rachunkowych?

Zasady zawierania umów Darowizny zostały uregulowane w przepisach Kodeksu cywilnego. Zgodnie z art. 888 K.c., przez umowę Darowizny darczyńca zobowiązuje się do bezpłatnego świadczenia na rzecz obdarowanego kosztem swego majątku.

Świadczenie Darowizny jest bezpłatne tylko wtedy, gdy druga strona umowy nie zobowiązuje się do jakiegokolwiek świadczenia w zamian za uczynioną darowiznę. Nieodpłatność ta oznacza, że darczyńca nie może uzyskać jakiegokolwiek ekwiwalentu ani w chwili dokonania Darowizny, ani też w przyszłości.

Tak orzekł Naczelny Sąd Administracyjny w nadal aktualnym wyroku z dnia 27 sierpnia 1997 r., sygnatura akt III SA 34/96.

Należy dodać, że do ważności umowy Darowizny wymagane jest złożenie oświadczenia woli przez darczyńcę w formie aktu notarialnego (art. 890 § 1 K.c.), a niezachowanie tej formy powoduje nieważność umowy Darowizny (art. 73 § 2 K.c.). Umowa Darowizny zawarta bez zachowania tej formy staje się ważna, jeżeli przyrzeczone świadczenie zostało spełnione.
[/cytat:1a4awprf]
Darowizna w świetle ustawy o VAT

Przekazanie przez podatnika towarów należących do jego przedsiębiorstwa na cele inne niż związane z prowadzonym przez niego przedsiębiorstwem, w szczególności darowizna, stanowi dostawę towarów podlegającą opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług, jeżeli podatnikowi przysługiwało prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego od tych towarów, w całości lub w części.

To generalna zasada dotycząca opodatkowania darowizn określona w art. 7 ust. 2 pkt 2 ustawy o VAT. Oznacza to, że jeżeli przy nabyciu składników majątku przysługiwało jednostce prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego, to darowizna tych składników majątku będzie podlegać opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług.

Podstawą opodatkowania w przypadku Darowizny - stosownie do art. 29 ust. 10 ustawy o VAT - jest cena nabycia towarów, a gdy cena nabycia nie istnieje, koszt wytworzenia określony w momencie dostawy tych towarów.

Zgodnie z art. 106 ust. 7 ustawy o VAT, darowizna powinna zostać udokumentowana fakturą wewnętrzną. Za dany okres rozliczeniowy podatnik może wystawić jedną fakturę dokumentującą wszystkie czynności dokonane w tym okresie.

Szczegółowe zasady wystawiania faktur wewnętrznych oraz dane, które powinny zawierać, określa rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 25 maja 2005 r. w sprawie zwrotu podatku niektórym podatnikom, zaliczkowego zwrotu podatku, wystawiania faktur, sposobu ich przechowywania oraz listy towarów i usług, do których nie mają zastosowania zwolnienia od podatku od towarów i usług (Dz. U. nr 95, poz. 798 i nr 102, poz. 860).
Darowizna w świetle ustawy o rachunkowości

Koszty związane z przekazaniem aktywów nieodpłatnie, w tym w drodze Darowizny, jako koszty związane pośrednio z działalnością operacyjną jednostki (darczyńcy), zalicza się do pozostałych kosztów operacyjnych.

Wynika to z definicji pozostałych kosztów operacyjnych, podanej w art. 3 ust. 1 pkt 32 lit. g) ustawy o rachunkowości.

Zwracamy uwagę, iż z faktury wewnętrznej wystawianej w przypadku Darowizny - dla celów bilansowych - księgowaniu podlega wyłącznie podatek VAT należny, który zaliczany jest do pozostałych kosztów operacyjnych.

Ewidencja Darowizny środków trwałych i towarów w księgach rachunkowych darczyńcy może przebiegać w sposób przedstawiony na poniższych przykładach.

Przykład 9

Darowizna środków trwałych

I. Założenia:
1. Jednostka będąca podatnikiem podatku VAT przekazała w formie Darowizny środki trwałe:
a) samochód:
- wartość początkowa: 24.000 zł,
- dotychczasowe umorzenie: 9.600 zł,
b) zestaw komputerowy:
- wartość początkowa: 5.000 zł,
- dotychczasowe umorzenie: 5.000 zł.
2. Przy nabyciu środków trwałych jednostce przysługiwało prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego.

II. Dekretacja:
1. LT - rozchód środka trwałego (samochodu) w związku z przekazaniem w formie Darowizny:
a) wartość początkowa: 24.000 zł
- Ma konto 01 "Środki trwałe" (w analityce: Samochód),
b) dotychczasowe umorzenie: 9.600 zł
- Wn konto 07-1 "Odpisy umorzeniowe środków trwałych"
(w analityce: Samochód),
c) nieumorzona wartość początkowa: 14.400 zł
- Wn konto 76-1 "Pozostałe koszty operacyjne".
2. LT- rozchód środka trwałego (zestawu komputerowego) zamortyzowanego w 100%, w związku z przekazaniem w formie Darowizny: 5.000 zł
- Wn konto 07-1 "Odpisy umorzeniowe środków trwałych"
(w analityce: Zestaw komputerowy),
- Ma konto 01 "Środki trwałe"
(w analityce: Zestaw komputerowy).
3. Podatek VAT należny z faktur wewnętrznych lub jednej zbiorczej faktury wewnętrznej: (24.000 zł x 22%) + (5.000 zł x 22%) = 6.380 zł
- Wn konto 76-1 "Pozostałe koszty operacyjne",
- Ma konto 22-2 "Rozrachunki z urzędem skarbowym
z tytułu VAT należnego".
Przykład 10

Darowizna towarów

I. Założenia:

1. Jednostka będąca podatnikiem podatku VAT przekazała w formie Darowizny towary o wartości: 15.000 zł.

2. Przy nabyciu towarów jednostce przysługiwało prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego.

II. Dekretacja:
1. Wz - rozchód towarów w związku z przekazaniem w formie Darowizny (wartość ewidencyjna): 15.000 zł
- Ma konto 33 "Towary".
2. Faktura wewnętrzna - podatek VAT należny:
(15.000 zł x 22%) = 3.300 zł
- Ma konto 22-2 "Rozrachunki z urzędem skarbowym
z tytułu VAT należnego".

Darowizna w świetle przepisów o podatku dochodowym

Darowizn nie uważa się za koszty uzyskania przychodów. Wynika to wprost z art. 16 ust. 1 pkt 14 updop oraz art. 23 ust. 1 pkt 11 updof.

Wyjątek - przewidziany wyłącznie w ustawie o podatku dochodowym od osób prawnych - stanowią jedynie Darowizny dokonywane między spółkami tworzącymi podatkową grupę kapitałową, a także wpłaty na rzecz Polskiej Organizacji Turystycznej.

Darowizny przekazane na cele określone w art. 4 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie podlegają odliczeniu od dochodu pod warunkiem, że obdarowanym jest organizacja prowadząca działalność pożytku publicznego w sferze zadań publicznych, realizująca te cele.

Odliczeniu podlegają Darowizny łącznie do wysokości nieprzekraczającej 10% dochodu osób prawnych, a w przypadku osób fizycznych - 6% dochodu.

Zwracamy uwagę, iż odliczeniom nie podlegają Darowizny na rzecz:

osób fizycznych,

osób prawnych oraz jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej, prowadzących działalność gospodarczą polegającą na wytwarzaniu wyrobów przemysłu elektronicznego, paliwowego, tytoniowego, spirytusowego, winiarskiego, piwowarskiego, a także pozostałych wyrobów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,5%, oraz wyrobów z metali szlachetnych albo z udziałem tych metali, lub handlu tymi wyrobami.

Jeżeli przedmiotem Darowizny są towary opodatkowane podatkiem od towarów i usług, za kwotę Darowizny uważa się wartość towaru uwzględniającą należny podatek od towarów i usług.

Odliczenie darowizn innych niż pieniężne stosuje się, jeżeli wysokość Darowizny jest udokumentowana dokumentem, z którego wynika wartość tej Darowizny, oraz oświadczeniem obdarowanego o jej przyjęciu.

Wartości darowanych towarów jednostka, o której mowa w pytaniu, nie może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów. Jeśli przy zakupie ich wartość odniesiona została w ciężar kosztów uzyskania przychodów, należy skorygować koszty uzyskania w miesiącu dokonania Darowizny. Odpisów amortyzacyjnych od środków trwałych przekazanych w drodze Darowizny można dokonywać do końca tego miesiąca, w którym je przekazano w formie Darowizny. Nieumorzona wartość darowanych środków trwałych nie jest zaliczana do kosztów uzyskania przychodów.

Dużo tego, ale powinno rozwiąć przynajmniej kilka problemów. W tym artykule mowa jest również o środkach trwałych. Nie wycinałem tego, bo uznałem, że lepiej wkleić cały artykuł.
Pamiętamy piekarza i jego walkę. Sądzę, że w przypadku zastosowania powyższych zaleceń nie powtórzy się taki przypadek.
W razie wątpliwości proszę pytać.

No to z tego wynika ze lepiej pocichu oddac i tyle,zeby nikt o niczym nie wiedzial i po sprawie.No a co w przypadku gdy mi sie to przeterminuje,co mam z tym zrobic?Napisac protokol jakis i co dalej?

Pięknie, ale pytająca zapewne nie prowadzi ksiąg rachunkowych, tylko podatkową księgę przychodów i rozchodów.
Jest to mały sklep spożywczy, który nie musi prowadzić pełnej księgowości, a przytoczony tekst dotyczy pełnej księgowości.
Proszę jej doradzić, gdzie w pkpir ma wpisać darowiznę? Aby fiskus był "zadowolony".

[cytat="dzwandzia":2f5my2zr]No to z tego wynika ze lepiej pocichu oddac i tyle,zeby nikt o niczym nie wiedzial i po sprawie.[/cytat:2f5my2zr]
Nie polecam tego rozwiązania. Prawdopodobne jest, że po jakimś czasie może się powtórzyć historia znanego piekarza. Wystarczy jeden życzliwy sąsiad.
Wracając do meritum.
W przypadku PKPiR zamysł jest taki sam. A więc po kolei:
Zakupiony wcześniej towar został wprowadzony do księgi z poz. 10., co spowodowało wzrot kosztów prowadzonej działalności. W przypadku przekzania towarów jako darowizny należy zmniejszyć koszty o tyle, ile warte są przekazane towary wg cen zakupu lub wytworzenia. Dokonujemy tego wpisując wartość tych towarów kolorem czerwonym lub z minusem.

W kwestii podatku VAt postępowanie jest tożsame z pełną księgowością. Jeśli w czasie zakupu towarów przysługiwało podatnikowi odliczenie podatku VAT, wówczas darowizna takich towarów musi być opodatkowana tym podatkiem. Podstawą do opodatkowania jest wartość towarów w cenie nabycia. Do dokumentacji zapewne wystarczy tzw. dokument wewnętrzny. Wyliczony w nim VAT należy ująć jako VAT należny w rejestrze. Danych z dokumentu wewnętrznego nie ujmuje się w podatkowej książce przychodów i rozchodów.

Takie postępowanie spowoduje, że darowizna będzie neutralna z punktu widzenia Skarbu Państwa w stosunku do podatku dochodowego, jak i VAT.

A tak prosciej jezeli chodzi o mnie to czy tak naprawde mi sie to oplaca (robic zamieszanie i dodatkowa prace , wpisywanie ,rozpisywanie,szukanie cen itp) czy nie?

Na przeterminowane art. spożywcze sporządza się protokół ich zniszczenia, a wartość ubytków na podstawie dowodu wewnętrznego wpisuje do kolumny 13 (pozostałe wydatki).

OK. A kto musi byc przy zniszczeniu.Co ja mam sobie napisac i tyle?

Pani sklep, Pani odpowiada za rzetelność dokumentów. Jeśli ma Pani pracownicę to zróbcie to we dwie. :) Lecz za wszystko odpowiada właściciel.

Dodam, że jeśli przeterminowane artykuły wywiezie Pani na wysypisko (legalne), to nie odpowiada Pani za to, że ktoś je sobie z niego zabierze :)

Najgorszy bol jest w tym ze szkoda wyrzucac bo tego troche jest i bedzie,ale cos wykabinuje aby wilk byl syty i owca cala.Dzieki wielkie!!

Niestety, nic więcej nie mogę podpowiedzieć :)

I tak dzieki wielkie,myslalam poprostu ze jest jakas prostsza droga.dzieki.

Niestety dla naszego US nie ma prostszej drogi. Z drugiej strony powołane wczesniej przepisy mają sens, bo koszt darowizny ma ponieść darczyńca, a nie Skarb Państwa. W ostateczności można sprzedać towar do domu dziecka, nabijając na kasę fiskalną i zapomnieć o tym, że powinni zapłacić :) Efekt podatkowy będzie taki sam jak przy darowiźnie. Nie wiem tylko jak na takie rzeczy patrzy US.

Powrót