Darowizna domu, wycena, zachowek

• Autor wątku Autor wątku suzii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

suzii

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam :) Bardzo proszę o poradę...
Moja babcia chce przepisać mi dom...albo ewentualnie mojemu ojcu...babcia ma dwóch synów i każdy z nich ma dwoje dzieci... wujek - dwóch synów, ojciec- dwie córki. Dziadek już nie żyje więc podział po jego śmierci był nastepujący : babcia 75 %, ojciec 12,5 % i wujek 12,5 %. Była już rozprawa w sądzie - ojciec i wujek zrzekli się swojej częśći na rzecz babci...więc babcia teraz dysponuje całością...podatek też zapłaciła...

Babcia dostała takie pismo od naczelnika urzędu skarbowego :

Postanowieniem z Sądu Rejonowego stwierdzono prawo do spadku po zmarłym w dniu 09.08.1997 Janie Kowalskim.

W zeznaniu o nabyciu majątku w drodze spadku ujawniła Pani składniki i prawa majątkowe o łącznej wartości 36.500 zł w tym :

- 1/2 część gruntu oraz budynku gospodarczego o wartości 7.350 zł

- 1/2 część budynku mieszkalnego o wartości 29.150 zł

Nie ujawniła Pani długów i ciężarów obciążających spadek.

Udział Pani w masie spadkowej obejmuje 1/3 część spadku.

Podstawę opodatkowania stanowi zatem czysta wartość masy spadkowej w kwocie 12.167 zł

W związku z zaliczeniem Pani do I -ej grupy podatkowej podstawę opodatkowania pomniejszono o kwotę 9.637 zł zgodnie z art. 14 i 9 powołanej wyżej ustawy.

Biorąc pod uwagę okoliczność iż przedmiotem spadku jest budynek mieszkalny o powierzchni 79m2, a spełnia Pani warunki do zastosowania ulgi wynikające z art. 16 ustawy o podatku od spadków i darowizn wyłączono z podstawy opodatkowania kwotę 9.717 zł stanowiącą równowartość 13,17 m2 powierzchni użytkowej budynku.

Moje pytania są następujące:

1. Na kogo babcia ma przepisać dom...lepiej na ojca, a ojciec później na mnie...czy lepiej byłoby gdyby babcia przepisała dom odrazu na mnie ?

2. A co z zachowkiem ?Gdyby ojciec dostał dom to musi spłacic tylko swojego brata? A gdyby dom był przepisany na mnie to bym musiała spłacić siostrę i dwóch kuzynów( jeden z nich nie jest pełnoletni) ?

3. Nie rozumiem tego pisama z urzedu skarbowego...czy to juz jest wycena domu ? Sami go wycenili ? Czy nie musi przyjść rzeczoznawca ?

4. Jeśli pismo z urzedu skarbowego jest wyceną...to bardzo prosze niech mi ktos napisze ile ten dom jest wart... czy te 36.500 czy jakos inaczej mam to obliczyć...coś dodać albo coś odjąć...

5. Ile w takim wypadku wyniosłby zchowek

Rozpisałam sie....ale te pytania bardzo mnie nurtują....
Z góry dziękuję za odpowiedz :)

Powrót