Darowizna/ Formularz SD-z2

• Autor wątku Autor wątku moniczka93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

moniczka93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień Dobry,

W przeciągu 5 poprzednich lat, w kilkudziesięciu przelewach otrzymałam od babci kwotę która wynosi 8 tysięcy złotych.
Miesiąc temu babcia zrobiła większy przelew i przekazała mi 10 tysięcy złotych.

Jaką sumę mam wpisać w wartości rynkowej nabywanych praw majątkowych w dniu powstania obowiązku podatkowego?
18 000 - 9637 = 8363 zł czy 10 000 - 9663 = 337zł?

Dodatkowo, w tytule przelewu na 10 tysięcy nie jest napisane "darowizna" a po prostu "pieniądze dodatkowe". Czy w formularzu SD-Z2 w podpuncie D (tytuł nabycia) powinnam określić tytuł nabycia praw majątokowych jako "darowizna"?

Dziękuję za odpowiedź :)

Ostatnia edycja:
Tytuł nabycia powinien być zgodny ze stanem faktycznym. Skoro była to darowizna to tak wpisz. Ważne by był to przelew bankowy. Nie wiem co to jest za drugie wyliczenie, ale prawidłowe wydaje się 18000 - 9637.

Dzięki za odpowiedź.

A czy to nie jest tak, że 8 tysięcy darowizny (która była wpłacono w kilkudziesięciu przelewach) powinnam traktować jako darowiznę, która nie przekroczyła progu bez podatku w I grupie? W związku z tym, nie jestem zobowiązana jej nigdzie zgłaszać.
Jestem natomiast zobowiązana zgłosić tę drugą czyli 10 tysięcy, bo ona już przekroczyła próg 9637.
Stąd też moje wyliczenie 10000 - 9637 = 363.

Przynajmniej tak to rozumiałam :)

Ostatnia edycja:
Sumujesz wszystkie darowizny 5 lat wstecz, od dnia ostatniej w której został przekroczony próg.

Do czasu przekroczenia 9637 nie zgłaszasz nic, potem zgłaszasz każdą kwotę ponad ten limit. Więc nie ma znaczenia kwota ostatniej darowizny, tylko ich suma z ostatnich 5 lat.

Czyli mam pół roku na zgłoszenie ☺

Babcia planuje przekazać mi jeszcze 5 tysięcy w grudniu.
Czy to 5 tysięcy też będę musiała zgłosić na formularzu? Czy trzeba czekać zanim darowizny od babci znowu nie przekroczą progu 9637 i wtedy dopiero zgłosić to na nowym formularzu?

Limit dotyczy sumy darowizn z ostatnich 5 lat i koniec kropka. Nie zeruje się. Ile razy można wałkować to samo. Dostajesz kolejne 5 tysięcy i limit był wcześniej przekroczony to zgłaszasz.

Wychodzi na to, że babcia musi zrezygnować z wysyłania mi przelewów na mniejsze kwoty (np. 300 zł).
Bo inaczej będę musiała co miesiąc wysyłać nowy formularz do urzędu.

Ok. Już wszystko wiem.

Powrót