Darowizna garażu

• Autor wątku Autor wątku noodles
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

noodles

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Witam

Jestem kompletnie zielony w temacie, więc jeżeli jakieś pytanie okaże się banalne albo nie na miejscu to proszę o wyrozumiałość.

A więc tak.
Mój dziadek chce mi przepisać garaż o wartości około 10.000 PLN (z tego co wyczytałem najlepiej zrobić to umową darowizny).
I w związku z tą umową mam kilka pytań:
1. Jakich dokumentów będę potrzebował u notariusza:
- rozumie, że odpis księgi wieczystej, ale oprócz tego czy potrzeba jeszcze np. wypisów, wyrysów z rejestru gruntów (jeżeli przekręcam nazwy to przepraszam) czy jakichś tego rodzaju dokumentów.
- czy muszę przedstawiać jakąś wycenę nieruchomości, czy wystarcza ustne oświadczenie o wartości nieruchomości.
- czy trzeba przedstawiać jakieś dokumenty potwierdzające moje pokrewieństwo z dziadkiem, czy wystarczą dowody osobiste.
2. Jak wygląda sprawa kosztów u notariusza.
3. Jak wygląda sprawa z Urzędem Skarbowym.
4. Jak faktycznie przedstawia się relacja między spadkobiercami a obdarowanym po śmierci dziadka (czytałem że po śmierci dziadka pomimo to, że ja będę właścicielem nieruchomości spadkobiercy mogą rościć sobie wobec mnie jakieś prawa odnośnie nieruchomości) i czy ewentualnie można się jakoś zabezpieczyć na tą okoliczność.

Jeżeli macie jeszcze jakieś sugestie od siebie w tym temacie, o które nie zapytałem to byłbym bardzo wdzięczny.
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.

Pozdrawiam

co do wypisu z KW i map to nie jestem pewien, cene podacie taka jaka ustalicie (nie jest konieczna profesjonalna wycena), notariusza nie obchodzi pokrewienstwo, przy garazu 10 000pln taksa notarialna wyniesie 100zl + 700pln (7% wartosci garazu) z racji podatku od darowizny, a co do roszczen wobec ciebie to o ile sam bedziesz spadkobierca po dziadku to inni mogliby od ciebie zadac zachowku, a zabezpieczyc mozesz sie tak ze np zrzeczesz sie spadku za zycia dziadka

Notariusza OBCHODZI pokrewieństwo:
Rozp Min Fin (Dz.U.06.243.1763) "§*3.*Notariusze, jako płatnicy podatku od darowizny dokonywanej w formie aktu notarialnego albo zawartej w tej formie umowy nieodpłatnego zniesienia współwłasności lub ugody, określają w treści sporządzanych aktów notarialnych podstawę prawną pobrania podatku i sposób jego obliczenia, a gdy czynność jest zwolniona z podatku - zamieszczają podstawę prawną zwolnienia oraz w przypadku:
1)darowizny - określają przedmiot darowizny, jej wartość, grupę podatkową wynikającą z osobistego stosunku łączącego obdarowanego z darczyńcą";
Ustalcie wartość garażu na 9.637 zł. Jest to wartość darowizny zwolnionej z podatku dla I grupy podatkowej.
Nawet gdyby wartość była większa to wnuk jest zwolniony z podatku od darowizny na podstawie art 4a Ustawy.
Taksa notarialna wynosi: rozp Min Spr.(Dz.U.04.148.1564)
"... par 3. Maksymalna stawka wynosi od wartości:
1)do 3.000 zł - 100 zł;
2)powyżej 3.000 zł do 10.000 zł - 100 zł + 3 % od nadwyżki powyżej 3.000 zł;"

Podpisanie umowy o zrzeczeniu się dziedziczenia nie chroni osobę obdarowaną przed roszczeniami spadkobierców o zachowek

Ostatnia edycja:
1.
karol bartosz napisał:
taksa notarialna wyniesie 100zl + 700pln (7% wartosci garazu) z racji podatku od darowizny
Przyznam, że pogooglowałem i byłem zdziwiony, ale:
roomster napisał:
Ustalcie wartość garażu na 9.637 zł. Jest to wartość darowizny zwolnionej z podatku dla I grupy podatkowej.
Nawet gdyby wartość była większa to wnuk jest zwolniony z podatku od darowizny na podstawie art 4a Ustawy.
rozwiało moje wątpliwości.

2.
roomster napisał:
Notariusza OBCHODZI pokrewieństwo
Moje pytanie z tym związane: czy muszę przedstawić na to jakieś dokumenty (dziadek jest ze strony matki więc posiadamy różne nazwiska) czy tak jak w przypadku wartości nieruchomości wiążące jest oświadczenie stron.

3.
roomster napisał:
Podpisanie umowy o zrzeczeniu się dziedziczenia nie chroni osobę obdarowaną przed roszczeniami spadkobierców o zachowek
Moje pytanie z tym związane: czy jest jakiś sposób aby zabezpieczyć się przed roszczeniami spadkobierców (na forum wyczytałem, że następująca klauzula powinna to załatwić: "Darczyńca oświadcza, że zwalnia przedmiot niniejszej darowizny od zaliczenia go na schedę spadkową" - ale nie wiem czy to prawda).

4. I jeszcze kwestia dokumentów: czy wystarczy notariuszowi odpis Księgi Wieczystej, czy potrzebował będzie jeszcze jakichś dodatkowych dokumentów.

Powrót