Darowizna GOTÓWKI od rodziny bez dowodu jej otrzymania a zwolnienie od podatku

• Autor wątku Autor wątku Mr Vindicatio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mr Vindicatio

Użytkownik
Odpowiedzi
130
Na skutek zawarcia ustnej umowy darowizny otrzymałem ”z ręki do ręki” od dziadków kwotę 20.000 złotych w formie gotówki (banknoty), która niezwłocznie wpłaciłem sam na swój rachunek bankowy.
Chciałem zgłosić nabycie ww. środków pieniężnych do właściwego naczelnika urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy, ale z uwagi na brak możliwości udokumentowania pochodzenia środków pieniężnych, darowizna nie podlega całkowitemu zwolnieniu od podatku od darowizn.
Co teraz powinienem zrobić abym nie został obciążony żadnym podatkiem ?
Co teraz powinienem zrobić abym mógł skutecznie ubiegać się o całkowite zwolnienie od podatku od darowizn ? :confused:

Spisz z dziadkami umowę z datą zgodną otrzymaniu darowizny.

0111-kdib2-2.4015.140.2021.1.mm
Wykaż i po problemie

Jeśli to pierwsza darowizna, to nawet gdyby trzeba było od niej zapłacić podatek, to wyniósłby on raptem 22 zł.

(20.000 - 9.637 x 2) * 3% = 22

I to zakładając, że nie poniesiesz żadnych wydatków mieszkaniowych w ciągu najbliższego roku - bo wtedy przysługuje dodatkowa kwota wolna.

1) to jest pierwsza darowizna składników majątku od dziadków
2) w 2022 ponoszę "wydatek mieszkaniowy" w postaci uiszczania czynszu najmu lokalu mieszkalnego po 1000 zł miesięcznie

Czy z uwagi na treść punktu 1 i 2 mogę uzyskać dodatkową kwotę wolną, a jeżeli tak, to ile ona wynosi i jak ją rozliczyć ?

Ostatnia edycja:
Darowiznę otrzymałem ”z ręki do ręki” od dziadków w formie gotówki (banknoty), która wpłaciłem sam na swój rachunek bankowy a nie w formie przelewu od dziadków - czy to może być przyczyną podważenia przed urząd skarbowy mojego zgłoszenia ?

Ostatnia edycja:
Co więcej, sam wpłaciłem we wpłatomacie oddziału banku w którym posiadam konto darowane mi banknoty - czy to może być przyczyną podważenia przed urząd skarbowy mojego zgłoszenia ?

Tak, może być podstawą podważania przez US. Ale decyzję US zawsze możesz zaskarżyć do sądu.

Tak jak ci napisałem jednak - cały podatek od tej kwoty to będą 22 zł - chyba szkoda zachodu. Przy obliczaniu podatku od połowy darowizny od każdego z darczyńców (oddzielnie od dziadka i oddzielnie od babci) odliczasz kwotę wolną 9637 zł, więc do opodatkowania zostaje tylko 363 zł. To razy 3% podatku da 11 zł za każdą z dwóch darowizn.

Wydatek mieszkaniowy, o którym pisałem, to nie zapłata czynszu, tylko wydatek na budowę domu albo nabycie mieszkania, ew. wydatek na spłatę kredytu mieszkaniowego.

Czy powinienem był dokonać zgłoszenia otrzymania darowizny do naczelnika urzędu skarbowego wcześniej np. do miesiąca od otrzymania darowizny z uwagi na fakt, że od samego początku miałem obowiązek zapłacić podatek od darowizny na skutek braku spełnienia wszystkich warunków do uzyskania całkowitego zwolnienia od podatku od darowizny ?

Jeżeli tak, to jakie konsekwencje mi grożą ?

Tak, teoretycznie powinieneś zgłosić w terminie 1 miesiąca, ale żadnej odpowiedzialności nie poniesiesz jeśli równocześnie z deklaracją (SD-3) złożysz w urzędzie tzw. czynny żal (poszukaj sobie wzoru w Internecie).

Otrzymałem we wrześniu 2022 koleją darowiznę środków pieniężnych na podstawie 1 umowy darowizny w łącznej kwocie 60.000 zł od 4 kolejnych darczyńców tj. matki, ojca i innych dziadków (4 osoby z I grupy), z informacją w treści umowy darowizny, że każdy darczyńca przekazuje po 15.000 zł. (4 x 15.000 zł = 60.000 zł)
Czy fakt, że mam 1 wspólną umowę darowizny z 4 darczyńcami, z informacją że każdy z nich daruje po 15.000 zł, zamiast 4 odrębnych umów darowizny z każdym darczyńcą z osobna ma na cokolwiek wpływ np. na niekorzystne liczenie kwoty wolnej od podatku od darowizn ?

Darowiznę ponownie otrzymałem w postaci gotówki, ale tym razem darczyńcy dokonali wpłaty gotowkowej na moje konto w placówce banku w którym mam rachunek bankowy (była 1 wpłata gotówki w kwocie 60.000 zł i ich dane figurują jako wplacajacy na potwierdzeniu wpłaty na moje konto)

Ponawiam zatem pytanie tj.
Czy fakt, że mam 1 wspólną umowę darowizny z 4 darczyńcami, z informacją że każdy z nich daruje po 15.000 zł, zamiast 4 odrębnych umów darowizny z każdym darczyńcą z osobna ma na cokolwiek wpływ np. na niekorzystne liczenie kwoty wolnej od podatku od darowizn ?

Ostatnia edycja:
Mr Vindicatio napisał:
ale tym razem darczyńcy dokonali wpłaty gotowkowej na moje konto w placówce banku w którym mam rachunek bankowy (była 1 wpłata gotówki w kwocie 60.000 zł i ich dane figurują jako wplacajacy na potwierdzeniu wpłaty na moje konto)
Co było w tytule wpłaty?. Była jedna wpłata i jako wpłacający wymieniono cztery osoby?

W tytule 1 wpłaty gotówkowej niestety brak informacji, że to 4 darowizny.
W tytule wpłaty jest tylko informacja, że wpłacającym na mój rachunek bankowy są 4 osoby.
Jest 1 pisemna umowa darowizny, że ww 1 wpłata gotówkowa to 4 darowizny od 4 osób.

Czy NUS może nie uznać 1 wpłaty gotówkowej od 4 osób jako 4 darowizn z powodu braku w tytule wpłaty informacji, że to są darowizny, mimo dołączenia jako załącznika kopii 1 wspólnej umowy darowizny ?

Ostatnia edycja:
Mr Vindicatio napisał:
Czy NUS może nie uznać 1 wpłaty gotówkowej od 4 osób jako 4 darowizn z powodu braku w tytule wpłaty informacji, że to są darowizny, mimo dołączenia jako załącznika kopii 1 wspólnej umowy darowizny ?
Jak ludzie lubią uprzykrzać sobie życie (chyba że kombinują) w/g mnie
Tak, może być podstawą podważania przez US. Ale decyzję US zawsze możesz zaskarżyć do sądu.

TaxTex napisał:
Tak, teoretycznie powinieneś zgłosić w terminie 1 miesiąca, ale żadnej odpowiedzialności nie poniesiesz jeśli równocześnie z deklaracją (SD-3) złożysz w urzędzie tzw. czynny żal (poszukaj sobie wzoru w Internecie).

Czy powinienem do kwoty należnego podatku od darowizn do zapłaty dodać kwotę jakiś odsetek, a jeżeli tak, to jakie nazywają się te odsetki, ile wynoszą i od jakiego dnia powinienem je liczyć ?
Chcę od razu obliczyć należny podatek i dołączyć potwierdzenie jego przelewu do pisma z czynnym żalem.

Ostatnia edycja:
Powrót