darowizna - kredyt - remont - podatek

• Autor wątku Autor wątku backster
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

backster

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Ojciec przekazał mi w formie darowizny dom z 2 lokalami mieszkalnymi. Na 1 lokal mieszkalny została ustanowiona dożywotnia i bezpłatną służebność na ojca z obowiązkiem ponoszenia opłat eksploatacyjnych. Dom nadaje się do kapitalnego remontu (m.in wymiany instalacji CO, wody, kanalizacji), jednak chciałabym w nim zamieszkać z narzeczonym przed ślubem. Chcemy wziąść kredyt na wymianę instalacji centralnego ogrzewania w Banku Ochrony Środowiska. W związku z tym, że mam umowę o pracę z terminem ważności 2 lat... nie posiadam wymaganej zdolności kredytowej i kredyt musi zostać wzięty na narzeczonego.
We wniosku o kredyt na cel wykonania instalacji CO narzeczony musi podać prawo własności do nieruchomości, na którą zostaje zaczerpnięty kredyt gotówkowy (nie hipoteczny!).
Ja jako właściciel nieruchomości muszę wyrazić zgodę oraz zaświadczyć, że kredyt zaczerpnięty przez narzeczonego jest przeznaczony na remont instalacji mojego domu.
W związku z powyższym nasuwa mi się pytanie, czy kredyt gotówkowy zaczerpnięty przez narzeczonego, a włożony w remont nieruchomości będącej moją własnością może zostać uznany za DAROWNIZĘ od niego dla mnie? i zmuszona będę do zapłaty podatku od kwoty kredytu gotówkowego?
Bardzo proszę o pilną pomoc w tej sprawie! i z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi...

Pozdrawiam,
Niezorientowana

Powrót