Darowizna mieszkania, a skarga pauliańska.

• Autor wątku Autor wątku Areek1996
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Areek1996

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, może ktoś mi udzielić szybkiej pomocy? Chciałem od razu pójść do prawnika, ale pomyślałem, że może tutaj ktoś mi pomoże :)

Sprawa wygląda następująco. Moja mama narobiła sobie sporych długów, na ten moment jest dwóch komorników, sprawy o licytacje mieszkania itd. Tu pojawia się pytanie. Czy jeśli spłaci ona komorników, to będzie mogła oddać w darowiźnie mi te mieszkanie? Ma jeszcze jakieś długi, ale nie są one na etapie sądów. Są to chwilówki, które dobre kilka lat tak wiszą i nic się z nimi nie rusza do przodu. Dziękuję z góry za każdą odpowiedź :)

Jeżeli będą spłacone sprawy egzekucyjne to nie ma problemu.
Oczywiście musisz wziąć pod uwagę ile ma innych zadłużeń.
Czy ma inny majątek poza tą nieruchomością z której może być prowadzona egzekucja.
Teoretycznie w ciągu 5 lat od darowizny każdy wierzyciel matki może wystąpić ze skargą pauliańską jeżeli egzekucja jego długu będzie bezskuteczna.

No innych zadłużeń ma około 20 tysięcy złotych, ale to się ciągnie, ciągnie, ciągnie i tak jak mówiłem, przez kilka lat nic z tego nie wynikało, bo to były/są chwilówki. Tych dwóch komorników ma właśnie za zadłużenie mieszkania, nie płacenie za czynsz, dlatego w sumie sprawa szybko ruszyła. I zastanawia mnie właśnie, że Ci wierzyciele z chwilówek ani przez moment tym mieszkaniem się nie zainteresowali przez tyle lat. A innego majątku ona nie ma, tylko te mieszkanie.

Tu było jakieś pytanie?
Nic mi nie mówi kwota 20.000 zł
Sam musisz podjąć decyzję.
Ile jest warte mieszkanie. Jaką kwotę poniesiesz spłacając komorników.
Na jaką kwotę jeszcze istnieją zadłużenia.

Powrót