Darowizna na poczet transzy

• Autor wątku Autor wątku mate_k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mate_k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie.

W 2019 moja mama uzyskała prawo zakupu nowo budowanego mieszkania w drodze losowania (atrakcyjna lokalizacja, niestety nie wylosowano mnie, a prawa nie można było przekazać).
Dokonałem trzech przelewów na konto swojej mamy, aby zapłaciła pierwsze transze (tytułem darowizna). Na resztę kwoty wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny (ja z żoną oraz mama z tatą, bo oboje mamy wspólnoty majątkowe, a mieszkanie musiało być na rodziców) w którym wkładem własnym były wpłacone transze.

Niestety mama nie zgłosiła darowizny tych trzech przelewów (3tys.zł, miesiąc później 18 i 20 tys.zł) i teraz oczywiście rozumiem, że powinna złożyć deklarację SD3 wraz z czynnym żalem aby tylko pokryć podatek, czy może da się to jakoś inaczej ugrać, ze względu na to, że owe przelewy natychmiastowo poszły na konto dewelopera, a mieszkanie będzie przepisywane na mnie i żonę.

Wiem, trochę zawiłe, ale niestety prawdziwe i zastanawiam się czy bezdyskusyjnie musimy zapłacić ok 1600zł podatku czy jednak możemy liczyć na inne podejście do sprawy, bo nie chcę łudzić się pięć lat milczeniem US ;) Z góry dziękuję za jakąkolwiek poradę

Ile czasu upłynęło od wykonania darowizn 18 i 20 tyś? Dokładne daty a nie lata czy miesiące.
powinna złożyć deklarację SD3 wraz z czynnym żalem aby tylko pokryć podatek
Jeśli składa deklarację z żalem, to od razu płaci należny podatek + odsetki za opóźnienie w jego zapłacie.

1sza darowizna: 29.07.2019, 3028zł
2ga darowizna: 27.08.2019, 17 850zł
3cia darowizna: 27.08.2019, 20 000zł

Podatek jest należny.
Poniższe nie ma żadnego znaczenia.
może da się to jakoś inaczej ugrać, ze względu na to, że owe przelewy natychmiastowo poszły na konto dewelopera, a mieszkanie będzie przepisywane na mnie i żonę.

Ok, czyli składam SD3 (już jestem umówiony w US, żeby dowiedzieć się ile deklaracji itd.), bardzo Panu dziękuję za utwierdzenie w fakcie :)
Niestety same kosztowne nauczki, ale takie życie.

A umowa darowizny z poleceniem? Bo, było nie było, taką ta darowizna była. por. wyrok NSA Sygn. akt: II FSK 1525-1526/16

Też o tym myślałem, jutro składam SD3, zatem proszę w miarę możliwości o szybką o informację, czy może spróbować w ten sposób ? Tylko wtedy umowa normalnie spisana między Nami, nie przez notariusza rozumiem ?

Powrót