Darowizna na zakup nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku mateusz3232
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateusz3232

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.
Rodzice chcą przekazać mi pieniądze na zakup mieszkania. Z tego co wyczytałem to najlepiej zrobić to przelewem, podpisać umowę (bez notariusza) i przesłać wraz z deklaracją SD-Z2 do urzędu skarbowego w ciągu 6 miesięcy. Wtedy podatek wyniesie 0% (proszę mnie poprawić jeśli coś przeoczyłem).
Rodzice będą przekazywać gotówkę w banku. Czy mają to zrobić razem czy oddzielnie po połowie? Nie wiem czy ma to znaczenie.
I czy muszę wydać całą kwotę na mieszkanie? Nie wiem jeszcze ile będzie kosztować, jeszcze jeżdżę oglądać różne nieruchomości. Czy część może być wydana na PCC, notariusza, remont itp? Co jeśli zostaną pieniądze po zakupie?
Pozdrawiam
Mateusz

Darowiznę możesz przeznaczyć na dowolny obrany przez Ciebie cel.
Dlatego, jeżeli zamierzasz pokryć z niej jeszcze inne wydatki, należy to wyartykułować w umowie bądź nie zamieszczać w niej informacji, na co darowizna ma być przeznaczona. Umowa darowizny powinna być zawarta w formie aktu notarialnego, ale w przypadku darowizny kwoty pieniężnej wystarczające jest wykonanie przelewu bankowego, w którego tytule należy zaznaczyć, że jest to darowizna oraz kto jest darczyńcą oraz obdarowanym.

Powrót