Darowizna nieruchomości w razie śmierci darczyńcy

• Autor wątku Autor wątku Mamusia Muminka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mamusia Muminka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Czy notariusz/sąd sprawdza, czy spadkodawca pozostawił testament?

Witam,
przeczytałam doskonały poradnik spadkobiercy/spadkodawcy dostępny na tym forum (wielkie dzięki, rewelacyjna pomoc dla laików takich jak ja), jednak wciąż pewna kwestia jest dla mnie niejasna. Mianowicie skąd notariusz/sąd będzie wiedzieć po mojej śmierci, że sporządziłam testament? Przykład: sporządzam testament u notariusza X, a mój, dajmy na to, wyrodny syn, wiedząc że nie cały majątek zapisałam jemu, otwiera postępowanie spadkowe u notariusza Y i kłamie, twierdząc że żadnego testamentu nie sporządziłam. I co wtedy? Czy notariusz/sąd przyjmie na wiarę jego oświadczenie o braku testamentu?

Jak zapewnić wykonanie testamentu w przypadku złej woli spadkobierców ustawowych?

Co należy zrobić, aby uzyskać pewność, że testament po mojej śmierci zostanie odczytany/wykonany niezależnie od złej woli spadkobierców ustawowych?

(aby zabezpieczyć się przed nast. hipotetycznymi sytuacjami:

1) spadkobierca kłamie notariuszowi lub w sądzie, że "testament nie został sporządzony..."

2) notariusz, u którego sporządziłam testament, nie wie, że zmarłam (bo np. śmierć nastąpiła w innym kraju), a nieuczciwy spadkobierca otwiera postępowanie spadkowe u innego notariusza lub w sądzie i kłamie jak wyżej)

Czy w umowie darowizny nieruchomości można zawrzeć klauzulę, zgodnie z którą przekazanie nieruchomości odbędzie się dopiero po śmierci darczyńcy?

Do tego właśnie służy testament.

PS.
Nie twórz kolejnych wątków o tej samem tematyce, trzymaj się jednego raz rozpoczętego.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź, wiem, do czego służy testament, ta odpowiedź niczego nie wnosi i w sumie nie jest odpowiedzią na moje pytanie (bez urazy). Specjalnie pytałam nie w aspekcie testamentu, ponieważ testament spadkobierca może zataić, podważyć itd. Prosiłabym, jeśli ktoś byłby tak uprzejmy, o prostą odpowiedź na moje pytanie, wystarczy: "tak" lub "nie". Dziękuję.

Zainteresuj sie umowa dozywocia lub umowa darowizny ze sluzebnoscia dozywotnia. Pamietaj ze nawet wyrodny syn moze ubiegac si eo zachowek.

Serdecznie dziękuję za konstruktywną odpowiedź :).

Obie wskazane wyżej umowy nie wypełniają Twojego warunku.
Mamusia Muminka napisał:
... zgodnie z którą przekazanie nieruchomości odbędzie się dopiero po śmierci darczyńcy?
W obu przeniesienie własności następuje w chwili zawarcia umowy, a nie po śmierci.

PS.
Poczytaj w Poradniku na temat zachowku.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Zapewne nieprecyzyjnie się wyraziłam, pisząc "przekazanie nieruchomości", ale właśnie to miałam na myśli: umowa/przeniesienie własności sfinalizowane za życia (dzięki czemu nieuczciwy spadkobierca ustawowy nie ma możliwości mataczenia z testamentem), a nieruchomość może pozostać do mojej dyspozycji do chwili śmierci.

Mamusia Muminka napisał:
... a nieruchomość może pozostać do mojej dyspozycji do chwili śmierci.
Do dyspozycji ale nie jest Twoją własnością. Poczytaj dokładnie o wskazanych wyżej umowach.

Powrót