Darowizna od dziadków - gotówka

• Autor wątku Autor wątku dlot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dlot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witajcie,

Dostałem od dziadków 30 tys zł darowizny. W świetle prawa mogę otrzymać chyba 36 tys z hakiem, potwierdzono mi tak w KAS tez. Zadałem pytanie czy to nie problem że dostałem to w gotówce bo dziadek nie chciał iść przelać mi tego. Powiedzieli że do 36 tys nie musi pan nic zgłaszać i hejo.

Jednak wiem że w praktyce dziś pani x mówi mi tak, a jutro pani Y może się zapytać a skąd te pieniądze powiem od dziadków, dlaczego pan nie zgłosił powiem mówiono mi że nie mam obowiązku, ale jak padnie pytanie a skąd us ma wiedzieć że to od dziadków a nie od obcego, albo jakieś inne pieniądze które pan chce tak wtłoczyc. Pomóżcie jak to załatwić żeby spac spokojnie, czy jest tak jak teraz ok?

Dostaniesz w przeciągu kolejnych 5 lat następną darowiznę np. w wysokości 10 tyś i jak udokumentujesz tą pierwszą? Dlatego warto było spełnić wymóg ustawowy, czyli przekazanie darowizny przelewem bankowym lub przekazem pocztowym. Art. 6 kc w pozostałych przypadkach też ma zastosowanie.

Ale jest gdzieś wskazane faktycznie że to MUSI być przelew? Chyba nie. Z KAS znowu rozmawiałem mówią że 30 tys to o czym rozmawiamy ze nie trzeba zgłaszać na co podaje twój argument wiegol, a pani mówi no to niech pan spisze umowę z dziadkami z oświadczeniem że te pieniądze były przekazane w formie gotówkowej.

Mówię kurde no dobra ale śmierdzi trochę bo na gębę to krem Nivea. Napisałem więc do US w moim mieście i odpisali mi właśnie jakies pisemko ale tam same ogólniki a wśród nich dwa punkty

Nie ma obowiązku zgłaszania jeśli wartość rynkowa darowizny nie przekracza kwoty wolnej od podatku

Lub

Umowa darowizny jest zawarta w formie aktu notarialnego.

Są też inne wzmianki z resztą wstawie tutaj to pismo, jednak nie ma odpowiedzi wprost czy będzie ok w razie kontroli jeśli odpytany o 30 tys pokaże umowę ze dostałem to do ręki...

Nie można wstawić załącznika, no nic. Tak czy inaczej podsumowali że jeśli chce skierować do indywidualnego rozpatrzenia z odpowiedzią szyta na miarę to można przez eurząd skarbowy, jednocześnie informują że nie są tu doradcą ani prawnikiem, jedynie informują jak brzmi przepis skarbowy. Ekstra

Powrót