Darowizna od rodzicow

• Autor wątku Autor wątku kropkaPl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kropkaPl

Użytkownik
Odpowiedzi
88
Witam. Mam takie pytanie. Rodzice sprzedaja dzialke za okolo pol miliona zlotych. Mnie chca dac 200000 tys zlotych ktore planuje zglosic do US jako darowizne. Moja siostra posiada kilkadziesiat tys dlugow (posiada przez to rozdzielnosc majatkowa z mezem swoim) przez co rodzice chca jej 200000 tys przelac jemu. Oni nie chca tego zglaszac do US poniewaz ziec to nie rodzina i beda musieli zaplacic spory podatek. Przez co kombinuja tzn:
1. Namawiaja rodzicow by dac im w gotowce bo nikt sie nie dowie bo jak skoro on mogl miec w skarpecie od lat
2. Wywieraja presje na mnie bym ja tego nie zglaszal bo po co skoro ja nie place podatku.
Co w takiej sytuacji?
Jakie moga byc scenariusze tej sytuacji? Prosze o pomoc i wyjasnienie. Pozdrawiam

Nie kombinuj bo potem zapłacisz 70 proc podatku jak US się dowie o niezglosxonej darowiźnie.

Generalnie nie pomagamy w kombinowaniu.

bym ja tego nie zglaszal bo po co skoro ja nie place podatku
Warunkiem zwolnienia z podatku jest właśnie zgłoszenie darowizny.
Jeśli nie zgłosisz, lub zgłosisz po terminie, zwolnienie nie będzie przysługiwało.

No ja nie chce kombinowac i chce zglosic bym ja problemu nie mial. Tylko chodzi jak ja mam przetlumaczyc szwagrowi i siostrze ktorzy twierdza ze jak dostana w gotowce to nikt sie nie dowie i nie musza placic? Jakich argumentow uzyc?.

Że jak się wyda to zapłacą 70 proc podatku od tej kwoty plus odsetki...

Powrót