Darowizna ogródka ROD otrzymany od osoby niespokrewnionej

• Autor wątku Autor wątku mateja3144
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateja3144

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
mój przyjaciel przekazał mi w formie darowizny prawo do dzierżawy ogródka ROD. U notariusza została spisana umowa przeniesienia prawa do działki z poświadczeniem własnoręcznego podpisu.

Otrzymałem również informację, że muszę zgłosić ten fakt w urzędzie skarbowym. W umowie działka została wyceniona na kwotę 0 zł.

Próbowałem dowiedzieć się w urzędzie skarbowym (W dziale spadków i darowizn) czy musimy w związku z powyższym umieścić podatek od wzbogacenia. Niestety spotkałem się z bardzo niemiłą urzędniczką, która nie udzieliła żadnych konkretnych wiadomości po za tym, że takiej działki nie można wycenić na 0 zł.

Bardzo proszę po poradę jak powinny wyglądać formalności w takiej sytuacji. Z osobą przekazującą nie jestem spokrewniony. Działka nie jest własnościowa.

Pozdrawiam.

Pytanie co ty dokładnie nabyłeś tą darowizną. "Prawo do działki" o wartości 0 zł, czy raczej nasadzania, może nawet altankę, które ewidentnie mają swoją wartość?
Tak czy inaczej, kwota wolna przy darowiźnie od osoby niespokrewnionej to 4902 zł, więc obowiązek zgłoszenia do US wystąpiłby tylko jeśli "wartość działki" przekraczałaby tę kwotę.

Powrót