B
Barbara-----
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
3 tygodnie temu zmarł mi dziadek, taki przyszywany, jest mężem mojej babci od ponad 40 lat. Dziadek z pierwszego małżeństwa ma dwie córki, z babcią dzieci nie mieli.
Kilka miesięcy temu dziadkowie przepisali na mnie lokatę, takie zabezpieczenie, że jakby coś się stało to córki tego nie zabiorą, aby było ich za co pochować itd (jak to starsi ludzie). Córki nie interesowały się jego losem wiele lat, jedna dzwoniła raz w tyg ale nigdy nie miała czasu wpaść.
Dziadkowie mają mieszkanie w Warszawie, które nie było na nikogo przepisane.
Dziadek zmarł, jego córki nie czekały długo i zaczęły nachodzić babcię.
Pytanie jak będzie wyglądał teraz podział majątku?
Darowizna wchodzi w skład masy spadkowej, ale czy dziele pomiędzy nich pieniądze czy tylko należy im się zachówek od darowizny?
Dodam, że dziadkowie mieli wspólnotę, mieszkanie dostał dziadek ale wykupili go razem od spółdzielni jak byli już małżeństwem.
Kilka miesięcy temu dziadkowie przepisali na mnie lokatę, takie zabezpieczenie, że jakby coś się stało to córki tego nie zabiorą, aby było ich za co pochować itd (jak to starsi ludzie). Córki nie interesowały się jego losem wiele lat, jedna dzwoniła raz w tyg ale nigdy nie miała czasu wpaść.
Dziadkowie mają mieszkanie w Warszawie, które nie było na nikogo przepisane.
Dziadek zmarł, jego córki nie czekały długo i zaczęły nachodzić babcię.
Pytanie jak będzie wyglądał teraz podział majątku?
Darowizna wchodzi w skład masy spadkowej, ale czy dziele pomiędzy nich pieniądze czy tylko należy im się zachówek od darowizny?
Dodam, że dziadkowie mieli wspólnotę, mieszkanie dostał dziadek ale wykupili go razem od spółdzielni jak byli już małżeństwem.