Darowizna PL-DK

• Autor wątku Autor wątku RadoDK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RadoDK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich..
Sprawa wyglada tak...
Pracuje aktualnie w Danii na pelny etat.. W Polsce natomiast mam dzialalnosc gospodarcza jednoosobowa, ktora w maju tego roku zawiesilem z powodu dwuletniego braku dochodu..
Postanowilem kupic dom w DK i na ten cel mialem otrzymac pewna kwote pieniezna od rodzicow. Zalatwiajac sprawy z prawnikiem w Danii, po konsultacji z ekspertem ksiegowosci otrzymalem informacje - iz jesli mieszkam w DK i pracuje w pelnm wymierze godzin - obowiazuje mnie dunska procedura.. ktora mniej wiecej wyglada tak, ze mozna przekazac ok 30.000zl rocznie od kazdego z rodzicow..Kwota jednak, ktora mialem otrzymac, byla wyzsza niz 60.000zl.. zatem prawnik poradzil mi, zby skorzystac z dunskiego prawa do pozyczenia pieniedzy od rodzicow, jako ze jest zwolnione z podatku ( a nastepnie za rok oddac im pioeniadze poprzez dostanie na ten poczek kolejnej darowizny od rodzicow Jest to prawnie mozliwe i takie papiery wypisal prawnik..
moje pytanie jednak dotyczy Polski..
1.Czy powinienem zglosic taka darowizne w polskim US?
2. Jesli tak to jak ugryzc temat czesciowej darowizny i czesciowej pozyczki ( w przypadku, gdy zglosze darowizne na pelna kwote jednorazowo- podczas ewentualnej kontroli wersja dunska sie z polska nie zgodzi i bycmoze dunczyca karza mi zaplacic podatek z kwoty powyzej 60.000zl ktora jest rocznie dozwolona)
3. Bycmoze powinienem sie rozliczyc rocznie tylko w DK z przychodu w Dk oraz polskiej dzialalnosci? Tym samym bylbym traktowany jako dunski podatnik i obowiazek zgloszenia darowizny nie ciazylby na mnie (gdyz nie bylbym polskim podatnikiem)

P.S
Z tego co mi sie wydaje, jako ze wiekszosc roku spedzam w DK - powinienem zalozyc "oddzial firmy" w Danii i rozliczac sie w pelni w DK naliczajac podatek VAT na siebie, a nie jak to w miedzynarodowej fakturze EU 0%.. Tak czy inaczej i tak firma nie przynosi zadnego dochodu, jako, ze nie mam czasu na jakiekolwiek dodatkowe projekty - czy to w PL czy w DK.

Bardzo prosze kogos,kto znalby odpowiedzi na pytania o opinie w tej sprawie.
Wg dunczykow - jestem podatnikiem Danii i podlegam pod dunskie przepisy - stad nie wiem co zrobic z Polska - czy to zglaszac ze wzgledu na dzialalnosc zawieszona w PL czy nic w Polsce nie zglaszac i rozliczyc sie w Danii??
Chcialbym uniknac kar za cos o czym nie wiedzialem..

Z gory bardzo dziekuje R.

Powrót