Darowizna po babci!!!!

• Autor wątku Autor wątku tomek.pog
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek.pog

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Potrzebuje rady na temat spałty.
Czy możecie podać e-maila kogoś kto się na tym zna.

Otrzymałem darowizne od babci.taraz zmarła.Czy ciotka może ubiegać się o spłate ode mnie?

Ciotka - znaczy się córka babci?

Ciotka może dochodzić zachowku, o ile nie dziedziczy po swojej mamie (a Twojej babci) - ale od osoby, która po babci będzie dziedziczyć, a nie od każdego obdarowanego przez babcię.

w takim przypadku od mojej mamy,czyli swojej siostry może się domagać zachowku?(ale moja mama nic nie dostała)
a jeśli było mi to zapisane pare lat temu.
A co w takim przypadku jak moja mama ma kartkę którą dostała od babci (swojej mamy) i na kartce wypisane są:sumy,które podarowała ciotce.(tylko sumy są w milionach czyli sprzed wymiany 1.000.000 na 100zł)

w takim przypadku od mojej mamy,czyli swojej siostry może się domagać zachowku?(ale moja mama nic nie dostała)
Zachowek przysługuje w danej wysokości (1/2) - od tego, co osoba odziedziczyła.

Jeśli nie odziedziczyła nic - ale odziedziczyłaby mieszkanie, które Ty dostałaś w darowiźnie od spadkodawcy - to może dochodzić, wg mnie, połowy wartości tego, co otrzymałaby Twoja mama (a bez darowizny dostałaby udział w mieszkaniu).

A co w takim przypadku jak moja mama ma kartkę którą dostała od babci (swojej mamy) i na kartce wypisane są:sumy,które podarowała ciotce.(tylko sumy są w milionach czyli sprzed wymiany 1.000.000 na 100zł)
Można się tym bronić przed zachowkiem, w zależności od okresu kiedy darowizna nastąpiła - spójrz w przepisy poniżej:

Art.*994.*§*1.*Przy obliczaniu zachowku nie dolicza się do spadku drobnych darowizn, zwyczajowo w danych stosunkach przyjętych, ani dokonanych przed więcej niż dziesięciu laty, licząc wstecz od otwarcia spadku, darowizn na rzecz osób nie będących spadkobiercami albo uprawnionymi do zachowku.
§*2.*Przy obliczaniu zachowku należnego zstępnemu nie dolicza się do spadku darowizn uczynionych przez spadkodawcę w czasie, kiedy nie miał zstępnych. Nie dotyczy to jednak wypadku, gdy darowizna została uczyniona na mniej niż trzysta dni przed urodzeniem się zstępnego.
§*3.*Przy obliczaniu zachowku należnego małżonkowi nie dolicza się do spadku darowizn, które spadkodawca uczynił przed zawarciem z nim małżeństwa.
Art.*996.*Darowiznę uczynioną przez spadkodawcę uprawnionemu do zachowku zalicza się na należny mu zachowek. Jeżeli uprawnionym do zachowku jest dalszy zstępny spadkodawcy, zalicza się na należny mu zachowek także darowiznę uczynioną przez spadkodawcę wstępnemu uprawnionego.

Powrót