darowizna połowy domu

• Autor wątku Autor wątku monikasieniawska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monikasieniawska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
witam serdecznie, moja sytuacja wygląda w ten sposób. razem z moimi rodzicami mieszkamy w jednym domu. użytkujemy tylko parter, piętro z osobnym wejściem jest w stanie surowym, jak wiadomo ciężko po ślubie mieszkac z rodzicami chcemy jak najszybciej zamieszkac piętro wyżej jest to jednak związane z ogromnymi kosztami chcemy zatem przed rozpoczęciem jakichkolwiek prac uzyskać od rodziców darowizne tego piętra na papierze, jak się do tego zabrac i czy koszty są duże słyszałam o podatku od wzbogacenia. nasz dom jest 15-letni wyceniony na ok pół miliona dziękuje za odpowiedz monika

Można przez darowiznę pozyskać 50% udziałów we współwłasności, ale nie można dostać w tej formie połowy domu (mowa o pierwszym piętrze)
Dopiero kiedy staniecie się współwłaścicielami w częściach ułamkowych można wystąpić potem o zniesienie współwłasności z podziałem fizycznym budynku gdzie Wam przypadnie owe piętro.
Jeżeli darowizna będzie tylko na Panią to będzie zwolnienie z podatku od darowizn.

Ostatnia edycja:
Taka darowizna będzie zwolniona z podatku. Pod warunkiem, że darowizna będzie od Twoich rodziców tylko dla Ciebie (a nie dla twojej małżonki!)

trzeba zatem iść do notariusza, czy duże są koszty co z podatkiem

jesli Pan może prosze mi napisać jaka droga przede mną zeby darowizne uzyskać ciężko mi juz tak żyć prosze zrozumieć dziękuje

roomster napisał:
Taka darowizna będzie zwolniona z podatku. Pod warunkiem, że darowizna będzie od Twoich rodziców tylko dla Ciebie (a nie dla twojej małżonki!)

Miało być: "twojego małżonka"

jeśli Pan może prosze o jakieś wskazówki jestem w kropce

chcemy wziąć kredyt ok 60 tys. nie chcemy pakowac pieniędzy w coś co nie nasze sytuacja patowa

Po pierwsze dogadać się z rodzicami.
Po drugie pójść do notariusza.

Tak jak pisał przedmówca - najpierw porozmawiać z rodzicami, tak, aby zgodzili się przepisać 50% udziałów w nieruchomości gruntowej (tylko na Pania!),
potem wizyta u notariusza, który po pierwsze policzy koszty umowy, a po drugie poinformuje, jakie dokumenty należy złożyć do zawarcia umowy notarialnej.
Rozumiem, że w grę nie wchodzi darowizna całej nieruchomości z zagwarantowanym dożywociem dla rodziców.
Nie wspomina Pani też nic o swoim rodzeństwie. Jeśli jest Pani jedynaczką, to ja bym nie obawiał się inwestować w dom bez umowy,... choć jak to mówią: strzeżonego Pan Bóg strzeże ;)

Oczywiście kredytu hipotecznego nie dostanie Pani dotąd, dopóki nie będzie co najmniej wspólwłaścicielem

Ostatnia edycja:
Mam brata który z żona mieszka w wynajętym mieszkaniu i nie znam dnia ani godziny kiedy wróci i obwieści ze będzie górę remontował dlatego z mężem chcemy już teraz sprawę wyjaśnić. jeśli zatem dostaniemy darowizne to automatycznie jesteśmy współwłaścicielami? ile taka sprawa trwa chodzi mi o drogę od notariusza do sądu i po mnóstwo innych papierków. jeśli dostaniemy darowizne to czy jest ona w 100 procentach moja? czy mój brat może kiedyś rościć sobie do niej prawo? chodzi mi tylko o góre na dole mieszkają rodzice

Załatwienie dokumentów (odpis z KW, wypis z rejestru gruntów, mapka, zaswiadczenie z architektury) zajmie około miesiąca. Czyli tyle potrzeba co najmniej na załatwienie formalności i następnie spisanie umowy notarialnej. Od tego momentu jesteście praktycznie właścicielami. Oczywiście pozostaje jeszcze wpis do KW, ale to troszkę trwa.

Natomiast pozostaje jeszcze sprawa Twojego brata. Z ostatniej wypowiedzi wynika, ze relacje między wami nie są do końca poprawne. Krótko mówiąc brat może się upomnieć o drugą połowę nieruchomości. Rodzice powinni to uczciwie przemyśleć

co znaczy zaswiadczenie z architektury gdzie mam sie udać i po co mam 24 lata przepraszam za mój brak kompetencji w tej dziedzinie ale po prostu nie wiem o co chodzi dziekuje zza odp

i pytanie najważniejsze jesli dojdzie do podpisania umowy i rodzice przekażą nam darowiznę- połowe domu i wpiszemy to do ksiąg wieczystych to czy na te połowe nieruchomosci mozemy starać się o kredyt hipoteczny i czy wystarcza na nim nasze podpisy czy rodzice muszą wyrazic zgode i z nami ten kredyt podpisać

bardzo prosze o odpowiedz

monikasieniawska napisał:
co znaczy zaswiadczenie z architektury gdzie mam sie udać i po co mam 24 lata przepraszam za mój brak kompetencji w tej dziedzinie ale po prostu nie wiem o co chodzi dziekuje zza odp
przed rozpoczęciem zbierania dokumentów proponuję wizytę u notariusza, który określi ,jakie dokumenty są wymagane do zawarcia umowy darowizny i również poda wam wszystkie koszty. W niektórych gminach wymagane jest zaświadczenie z wydziału architektury dotyczące przeznaczenia gruntów, na których stoi nieruchomość, choć pewnie bardziej jest ono przydatne urzędowi skarbowemu do oszacowania wartości nieruchomości. Ale to powie Wam już notariusz.

monikasieniawska napisał:
i pytanie najważniejsze jesli dojdzie do podpisania umowy i rodzice przekażą nam darowiznę- połowe domu i wpiszemy to do ksiąg wieczystych to czy na te połowe nieruchomosci mozemy starać się o kredyt hipoteczny i czy wystarcza na nim nasze podpisy czy rodzice muszą wyrazic zgode i z nami ten kredyt podpisać
Przypuszczam, że rodzice muszą wyrazić zgodę na obciążenie hipoteki domu, choć pewnie nie muszą byc obecni przy zawarciu umowy kredytowej

Droga Pani Darcy i jeszcze jedno pytanie czy o te wszystkie dokumenty moge starac sie ja czy musza moi Rodzice jako właściciele nieruchomości

powinni rodzice, ale moga Ci dac pełnomocnictwo i wtedy możesz załatwiać sprawy w ich imieniu. Sąd praktykuje przesyłanie wyciągów z księgi wieczystej pocztą na adres wnioskodawcy/właściciela, natomiast Ty możesz złozyc wniosek fizycznie, ale z podpisami rodziców

Najlepiej gdyby rodzice przepisali dom i działkę na Ciebie a sami mieli zagwarantowane, że do śmierci będą mieszkać tak jak mieszkają dotychczas ( na parterze). W tym jednym akcie możesz ( ale nie musisz) dokonać darowizny połowy nieruchomości na rzecz Twojego męża. Koszt trochę wyższy niż darowizny na Twoją rzecz.

Powrót