M
MałaCalineczka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Szukam drogi postępowania dla mojego problemu. Otóż mój dziadek ma dwie córki oraz troje wnucząt (pełnoletnich). Jakiś czas temu przepisał (darowizna pod koniec 2017 r.) mieszkanie wnuczce (pozostała dwójka oraz ich matka nie interesują się w ogóle ojcem ani dziadkiem). Darowizna dotyczyła spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego. Chcemy przekształcić to mieszkanie w odrębną własność. Na ten moment drugiej córce należy się zachowek (w przypadku śmierci). Chciałabym tego uniknąć (ze względu na brak zainteresowania ze strony tamtej rodziny oraz ze względu na to, że odziedziczą inna nieruchomość - nieuregulowana prawdopodobnie). Co w takiej sytuacji najlepiej zrobić?
1. Zwrócić dziadkowi darowiznę, przekształcić mieszkanie i przepisać za dożywotnią opiekę (dziadek wymaga opieki i my się nim zajmujemy)?
2. Ja powinnam (mogę) przekształcić mieszkanie w odrębną własność, oddać darowiznę i przepisać za dożywotnią opiekę?
3. Ja powinnam (mogę) przekształcić mieszkanie w odrębną własność i zamienić u notariusza darowiznę na dożywotnią opiekę?
W pierwszym przypadku obawiam się, że procedury potrwają zbyt długo i może być tak, że zamiast zachowku będzie trzeba podzielić mieszkanie na pół (nie wiem czy druga i trzecia opcja jest możliwa).
Dziękuje serdecznie za pomoc.
1. Zwrócić dziadkowi darowiznę, przekształcić mieszkanie i przepisać za dożywotnią opiekę (dziadek wymaga opieki i my się nim zajmujemy)?
2. Ja powinnam (mogę) przekształcić mieszkanie w odrębną własność, oddać darowiznę i przepisać za dożywotnią opiekę?
3. Ja powinnam (mogę) przekształcić mieszkanie w odrębną własność i zamienić u notariusza darowiznę na dożywotnią opiekę?
W pierwszym przypadku obawiam się, że procedury potrwają zbyt długo i może być tak, że zamiast zachowku będzie trzeba podzielić mieszkanie na pół (nie wiem czy druga i trzecia opcja jest możliwa).
Dziękuje serdecznie za pomoc.