Darowizna rodziców a podział majątku

• Autor wątku Autor wątku qqasm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qqasm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Próbowałem juz uzyskać informacje na mój temat ale chciałbym doprecyzować sobie pewne fakty.
Jestem przed złożeniem wniosku rozwodowego " za porozumieniem stron" .
Czy wypadku podziału majątku trwałego (mieszkania spółdzielczego poniżej 70 m2) znaczenie może mieć fakt, iż zakup mieszkania w 80% zfinasowany był prze moich rodziców którzy wpłacili pieniądze bezposrednio na konto spółdzielni mieszakniowej , oczywiście na moje nazwisko ( mam stosowne orginały przelewu). Była to w istocie darowizna z ich strony ale bez sporządzenia jakiegoś dokumentu w formie pisemnej. Oczywiście jestem głownym najemca tego mieszkania. Coś tam słyszałem że darowizny nie wchodzą do puli podziału majątku ale nie potrafie zweryfikować tej informacji . Oczywiście cały fakt nastąpił podczas trwania malżenstwa w 1999r.
Jeszcze jedno: czy fakt że jest to mieszkanie ponizej 70 m2 i pieniądze zostały przelane przez moich rodziców czyli najbliższą rodzine zwalnia od zapłacenia podatku od darowizny ( nic takiego nie było płacone).
Jak mogę rozwiązać tą sprawę z korzyścią dla mnie. Proszę o poradę.
[/img]

[cytat:m7wf320h]
Coś tam słyszałem że darowizny nie wchodzą do puli podziału majątku ale nie potrafie zweryfikować tej informacji
[/cytat:m7wf320h]
Dokładnie jest tak jak Pan pisze, tylko trzeba udowodnić, że taka darowizna miała miejsce a to już widzę w - trochę - czarnych barwach.

Powrót